ALKA JOSHI - Kınalı Çiçekler

Bu romanı kitap sitelerinin birinde dolaşırken gördüm, kadın hikayesi olması ilgimi çekti, okumak istedim... konusu arka kapakta çok detaylı anlatıldığı için ilave bir şey yazmayacağım... yazarın ilk romanıymış, sonrasında The Secret Keeper of Jaipur isimli devam kitabını yazmış, şu sıralarda üçlemenin son kitabı üzerinde çalışıyormuş... romanı beğendim hem toplumun yapısı, gelenek görenekler hem de Hint kınasının yapılışı, desenlerin çizimi, anlamları çok güzel anlatılmıştı... okurken bu roman ne güzel dizi olur diye düşünmüştüm, onun üzerinde de çalışılıyormuş... yaz ayları için ideal, okuması keyifli bir romandı sevdim, devam kitapları da yayımlanırsa onları da okumak isterim, bu romanı herkese öneririm...


Yazar: Alka Joshi

Çevirmen: Yasemin Büte

Özgün Adı: The Henna Artist

Sayfa Sayısı: 424

Basım Yılı: 2021

Yayınevi: Arkadya


Hayallerin yükü ne kadar ağırdır bir kadının omuzlarında?

1950’li yılların Hindistan’ındaki ücra bir köyde, daha çocuk yaşta sevmediği bir adamla zorla evlendirilen Lakshmi, ona hayatı zindan eden eşinden kaçmayı ve bir gün kuşlar kadar özgür olmayı aklına koymuştur. Annesine ve ondan önceki tüm kadınlara kader olan bu yıkıcı düzeni bozmaya kararlıdır. Nihayet bir gün, yanına sadece hayallerini alarak yalın ayak çekip gider ve kendini Jaipur’daki Pembe Şehir’de bulur. Kayınvalidesinden öğrendiği becerilerle hayat kadınlarına kına yakmaya, hasta kadınlara şifa olmaya başlar. Çok geçmeden de zengin ve soylu bir mimar olan Samir’le kesişir yolları. Bu yakışıklı adamın desteği sayesinde ünlü bir kına sanatçısı olarak namı sosyeteye kadar ulaşır. Üst sınıfa mensup tüm bu zengin ve gösterişli kadınların evlerine girip sırlarına vakıf olurken, kendi sakladığı sırlarla beraber Samir’e beslediği aşkı da daha derinlere gömmeye çalışır.

Öte yandan ününe ün, servetine servet katarak hayalleriyle ördüğü merdivenleri çıkıyor olsa da kalbinin bir köşesinde ailesine yeniden kavuşabileceği günü hasretle beklemektedir. Ne var ki günün birinde kapısının önünde biten çok sevdiği annesiyle babası değil, en büyük kâbusu yani elinden canını zor kurtardığı kocası Hari’dir. Üstelik yanında Lakshmi’nin daha önce hiç görmediği ama kardeşi olduğunu iddia eden bir kızla çıkagelmiştir. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını anlayan Lakshmi bildiği, alıştığı hayat ve kurduğu tüm hayaller parçalanmak üzereyken gerçek sevginin, bağlılığın ve kadın olmanın gücünün ne demek olduğunu yeniden keşfetmek zorunda kalacaktır.

Alka Joshi’nin değerli kaleminde hayat bulan Kınalı Çiçekler, hayallerine yürekten inanan bir kadının güçlü mücadelesini gözler önüne seriyor.

Alka Joshi : Hindistan, Rajasthan, Jodhpur'da doğan Alka Joshi, dokuz yaşından beri ABD'de yaşıyor. Stanford Üniversitesi'nden lisans ve California College of the Arts'tan yüksek lisans derecesine sahiptir. 30 yıl boyunca kendi reklam ve PR ajansını yönetmiştir. Kına Sanatçısı ilk romanıdır. Halen üçlemenin üçüncü kitabı ve Kına Sanatçısı'nın ekran uyarlaması üzerinde çalışmaktadır.

Yorumlar

  1. Tam bir hint dizisi gibi geldi. Bence de dizisi çekilmeli ayrıca yaşanmış bir hikayede olabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın annesi de çok küçük yaşta evlendirilmiş, okuyamamış hemen 3 tane çocuk sahibi olmuş, yazar buna dikkat çekmek için bu romanı yazmış, onun dışındakiler kurgu ama Hindistan'da 1950'lerde (belki şu anda da ) muhtemelen bu tip hayatlar yaşanmıştır. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  2. Hint kültürü ilgimi çeker. Dizileri çok uzun ve tekrara düştüğü için fazla izlemiyorum ama en azından samimi geliyorlar bana. Kına desenlerinde harikalar, resmen sanat eseri yaptıkları. Kitap ilgimi çekti, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kınalarını bende çok seviyorum:) Keyifli okumalar, sevgiler.

      Sil
  3. Farklı bir kitapmış. Teşkkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindistan çok değişik bir ülke dolayısıyla hikayeleri de öyle. Ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. Bundan sonra bir kaç kitaba daha baktım fena değil :)

      Sil
  4. ne güzel konu bu, evet tam hint filmlerine, dizilerine uygunmuş, okuyabilirim de, izleyebilirim de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kına desenlerini (bazen de mandala yapıyor) görmek açısından izlemek istedim yoksa okumayı tercih ederim:) Sevgiler

      Sil
  5. Konusu güzelmiş, bir de arka planda Hint kültürünü tanımak güzel olur, merak ettim, elinize sağlık Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lakshmi'nin para kazanmak, hayatını idame ettirmek için çabalamalarını, diğer kadınların durumunu okumak da iyiydi. Çok teşekkürler Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH