ARTHUR CONAN DOYLE - SUÇ DETAYDA SAKLIDIR

Haziranda ilk kez bir Sherlock Holmes kitabı okudum, hikayelerden oluşmasına rağmen sevdim ve devam etmek istedim... 11 hikayeden oluşan Suç Detayda Saklıdır'ı okumaya başlayınca ise ilk kitabın bana yettiğini fark ettim ve bunu bitirmek beklediğimden uzun sürdü... dolayısıyla ben Sherlock Holmes maceramı burada noktalıyorum ama polisiye seviyorsanız deneyebilirsiniz...


Yazar: Arthur Conan Doyle

Çevirmen: Cumhur Mısırlıoğlu

Özgün Adı: The Adventures of Sherlock Holmes (*)

Sayfa Sayısı: 336

Basım Yılı: 2022 (Kaçıncı baskı belli değil)

Yayınevi: Martı 

(*) Kitapta orijinal isim belirtilmiyor, bu genel ismi yazdım. 

"Bir kadının sezgileri bazen en mantıklı çıkarımlardan bile daha değerli olabilir. Karmaşık beyinleriyle art arda sıraladıkları senaryoları mutlaka dikkate alın. Bunlar sizi hiç tahmin etmediğiniz sonuçlara ulaştırdığında haklı olduğumu anlayacaksınız."

Dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes, kendine özgü karakteri ve yaşadığı birbirinden farklı maceralarıyla yıllardır okurları etkisi altında tutmaya devam ediyor. Toplam 56 çarpıcı hikâyeden oluşan serinin ilgiyle karşılanan ilk kitabı Akıl Oyunlarının Gölgesi'nden sonra, serinin ikinci kitabı Suç Detayda Saklıdır'ın bitmesini istemeyeceksiniz.

Arthur Ignatius Conan Doyle (1859 – 1930) İskoçyalı yazar. Suç hikâyelerinde bir çığır açmış olduğu söylenen karakter Dedektif Sherlock Holmes ve Profesör Challenger'ın fikir babasıdır. Yazmış olduğu diğer eserler arasında bilimkurgu, tarihi kitaplar, oyunlar, şiirler ve kurgu dışı düz yazılar vardır.

1876'dan 1881'e kadar Edinburgh Üniversitesi'nde tıp öğrenimi gördü, öğrenimine devam etmekteyken kısa hikâyeler yazmaya başladı; 20 yaşından önce Chambers's Edinburgh Journal isimli dergide ilk hikâyesi yayımlandı. Üniversitedeki yıllarının ardından Batı Afrika sahillerine gemi hekimi olarak yolculuk etti, arkasından 1882 yılında Plymouth kentinde kendi muayenehanesini açtı.

İlk önemli eseri, 1887 yılında basılmış "Kızıl Dosya" isimli hikâyeydi. Bu, Sherlock Holmes'un ilk kez göründüğü hikâye olma özelliğini taşımaktadır ve karakter kısmen üniversitedeki profesörlerinden bir tanesi olan Joseph Bell'e benzemektedir. Fakat Doyle, Sherlock Holmes için, Bell'den çok, Edgar Allan Poe'nun karakteri C. Auguste Dupin'i model almıştı.

Yorumlar

  1. Bir de Agatha Christie okumayı deneseniz. 10 Küçük Zenci ile başlanabilir.
    Sağlıkla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Agatha Christie'yi çok severim, üniversitedeyken epeyce okudum, tabii çok fazla yıl oldu:)) bir ara yeniden okuyayım diye düşünmüştüm ama olmadı. Sizin söylediğiniz eseri okumadım ama belki onunla yeniden başlayabilirim. Öneri ve yorum için çok teşekkür ediyorum Makbule Hanım, sevgiler:)

      Sil
  2. Daha hiç okumadım Sherlock, hangi kitaptan başlamak lazım acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası bende pek iyi bilmiyorum ve yanlış okudum. Bu kitap 2. sırada, ilk okuduğum Şüphe Asla Uyumaz'da sonuncu kitapmış aslında. Birde romanları var onlarında bir sıralaması var mı bilmiyorum ama karışık okumak bende büyük bir olumsuzluk yaratmadı. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  3. Polisiye severim ama aynı tarzda sürekli tekrarlayan kurgu akışı beni sıkıyor. Yıllar önce iki kitap okuyup bende Sherlock maceramı sonlandırmıştım. Dizisi daha çok keyif veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer hissiyatımız olmuş, yalnız değilmişim:) dizisine de bakmıştım ama onu da fazla izleyemedim. Çok teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  4. Bana da 1-2 Sherlock Holmes yetmişti Gül Hanım:) elinize sağlık, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süre sonra hep aynıymış gibi geliyor, benzer tepkiler vermemiz hoş oldu Eren Hanım, size de keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  5. Polisiye sevdiğim bir tür. Gençlik yıllarımda, televizyonun ülkemize yeni geldiği zamanlar pek çok polisiye türünde dizileri soluksuz izlerdim. Fakat şimdi nedense pek cezbetmiyor. Sherlock Holmes filmlerini kitabına tercih ederim sanırım. Kitap hakkında düşüncelerinizi paylaşmanızdan dolayı teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapları ilk okunduğunda iyi ama sonrasında tekrar gibi oluyor. Yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim.:)

      Sil
  6. şerlok hikayelerini okudum ciltler halinde. filmleri dizilerini izledim. ancak şerlok favori polisiyem değil :) yeni ingiliz dizileri daha keyifli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sherlock'un dizisini seyredememiştim ama polisiyeyi okumaktansa seyretmeyi bende tercih ediyorum. Yeni İngiliz dizileri konusunda hemfikiriz, çok keyifli:) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  7. son yazımda senin dediğin dizi var bir de son diziye izlemediysen bi bak çok sevdim yaaa :)

    YanıtlaSil
  8. İyi kitapları okumak gibisi yok...
    Arada da böyle beğenilmeyen romanlar da olabilir tabii :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmemek değil de daha çok doygunluk oluştu ilk okuduğum yetti. Teşekkürler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH