OMAR EL AKKAD - AMERİKAN SAVAŞI

Bu kitabı yine indirimliler arasında buldum, açıkçası Amerika ile ilgili hiçbir şey ilgimi çekmiyor ama yazarı dikkate değer geldi ve okumak istedim... konu aşağıda anlatılıyor, 2074 yılına gelinmiş, dünyanın neredeyse tamamında fosil yakıtlardan vazgeçilmiş, güneş enerjisi ve diğer benzer kaynaklar kullanılıyor, A.B.D'de yine bu nedenle iç savaş başlamış, topraklarının bir kısmı Meksikalılar tarafından işgal edilmiş güney eyaletlerinde özerk bir bölge oluşmuş ve savaş 2095 yılına kadar devam etmiş, sonrasında başlayan ve 10 yıl süren salgınla 100 milyondan fazla insan ölmüş... iklim krizi nedeniyle sular yükselmiş ve bir çok yer sular altında kalmış karalar bir miktar küçülmüş... günümüzde A.B.D tarafından karıştırılan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri durumlarını düzeltip büyük bir imparatorluk kurmuşlar (nasılından hiç bahsetmiyor) ayrıca Çin büyük küresel güç olarak A.B.D'nin yerini almış...

Özetle yazar bugünkü durumu tamamıyla tersine çevirmiş, öyle ki Avrupa Birliği'nden gemilerle mülteciler Kuzey Afrika'ya göç etmeye çalışıyorlar... gelecekte böyle şeyler olamaz mı? olabilir tabii ki ama bu kadar tersyüz bana çok zorlama bir kurgu geldi... ayrıca çok gereksiz uzatılmış bölümler vardı epeyce sıkılarak ve bu kısımları atlayarak okudum... tek iyi yanı Sarat karakteriydi yaptıklarını tasvip etmesem de kurgu olarak başarılı buldum, keşke yazar bildiğimiz dünya da değil de kurgu bir haritada Sarat'a ağırlık vererek bu hikayeyi anlatsaydı çok daha iyi olurdu diye düşündüm... yazardan daha çok şey beklemiştim ama olmadı okumasanız da olur...


Yazar: Omar El Akkad

Çevirmen: Selim Yeniçeri

Özgün Adı: American War

Sayfa Sayısı: 424

Basım Yılı: 2021

Yayınevi: Doğan Kitap


 "Herkes bir Amerikan savaşında savaşır."

2074 yılında ABD'de fosil yakıtları yasaklayan bir yasa kabul edilince, Güney eyaletleri İkinci Amerikan İçsavaşı'nı başlatır. Louisiana'nın iklim değişikliğiyle zarar görmüş sahil kesiminde yaşayan Sarat, savaş çıktığında henüz altı yaşındadır. Küçük kız, babası bir intihar saldırısında ölünce annesi ve kardeşleriyle bir kampa yerleşmek zorunda kalır. Bir gün burada Albert Gaines'le tanışır. Bu gizemli adamın rehberliğinde, Sarat'ın kalbinde isyan ve intikam ateşi yanmaya başlayacaktır. 

Eleştirmenlerin övgülerini toplayan Amerikan Savaşı, dünyanın geri kalanına hükmetmeyi alışkanlık haline getirmiş bir ülkeye, parçalanmış bir gelecek gömleği biçiyor.

Omar El Akkad, 1982’de Kahire’de doğdu, Doha’da büyüdü. 16 yaşında Kanada’ya yerleşti ve Queen’s Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri okudu. Gazeteci olarak Afganistan işgali, Arap Baharı ve Guantanamo mahkûmlarıyla ilgili çok sayıda haber yaptı. Eşi ve kızıyla Portland’da yaşıyor. 2017'de yazdığı Amerikan Savaşı ilk romanıdır. 

Yorumlar

  1. tam okumam bunu dicektim ama sen de demişsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boşa zaman harcamaya gerek yok. Teşekkürler:)

      Sil
  2. Hımm fikir iyiymiş ama neyse gerek yok, pas geçiyorum. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fikir gerçekten iyiymiş, Amerika'ya dersini vermek istemiş (hoşlanmadım dersem yalan olur) ama az biraz mantıklı bir kurgu yapmak lazım. mesela bir virüs salıyorlar 10 yıl süren acayip bir salgın oluyor ama sadece Amerika'da!! 2095 yılında kimse ülkeden ülkeye seyahat etmiyor demek ki!! Dünyanın geri kalanına bir şey olmuyor bu da başka absürtlüktü. Neyse başka kitaplara diyelim, teşekkürler:)

      Sil
  3. Aslında ilginç duruyor ama nedense benim de yeterince ilgimi çekmemişti. Zaten okumasak da olurmuş :)

    YanıtlaSil
  4. O zaman pas diyeyim Gül Hanım:) Doris Lessing'in bir kitabını aldım, içinde dört kısa roman var ama sizin son okuduğunuz yok; Çitlenbik Yayınları'nın Büyükanneler baskısı... Keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınevinin adı ne güzelmiş:)) Büyükanneler kitabını hiç bilmiyordum Eren Hanım öğrenmiş oldum çok sağolun. Yazarın külliyatı çok geniş, bize de okumak düşüyor:) çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH