BENJAMÍN LABATUT - Arsız Yeşillik
Bu kitaptaki konu her zaman çok ilgimi çeker o yüzden görür görmez aldım... B. Labatut teşekkür bölümünde ''Bu kitap gerçek olayları konu alan bir kurmaca eser. Metin ilerledikçe kurmacanın dozu da artıyor. ''Prusya Mavi''sinde sadece bir bölüm kurmacayken sonraki metinlerde alabildiğine serbest davrandım, elbette ortaya konan bilimsel görüşlere sadık kalmaya çalışarak...(syf:175)'' kitabını böyle özetliyor... arka kapakta John Banville'in söylediği ''kurmaca dışı roman yazmış'' ifadesi de çok doğru, kitabı bitirdikten sonra hissettiğim tam da bu oldu...
Yazar bir bilim adamından, bir keşiften başlıyor dünya tarihiyle harmanlayarak konuyu anlatmaya devam ediyor, siz fark etmeden başka bir buluşa/başka bir dahi bilim adamına (ağırlıkla kuantum mekaniğine) geçerek uç uca ekliyor ve sizi de arkasından sürüklüyor... peşi sıra giden öyküler de diyebilirsiniz, denemelerde, fakat kesinlikle bir roman okuyormuş hissini veriyor mükemmeldi çok sevdim... eğer daha önceki kitap tanıtımlarıma aşinaysanız ne bir biri ardına eklenen öyküleri sevdiğimi ne de daldan dala atlanan konulardan hoşlandığımı bilirsiniz ama bu kitapta hiç öyle olmadı tamamen roman okuyorum duygusuyla yazarın peşine takılıp, sonuna geldim... velhasıl hem bilimsel konuları seviyorum, hem anlatım/çeviri çok iyiydi, daha ne olsun, çok beğendim yazarı takip edeceğim, size de kaçırmayın okuyun derim...
Yazar: Benjamín LabatutÇevirmen: Saliha Nilüfer
Özgün Adı: Un verdor terrible
Sayfa Sayısı: 176
Basım Yılı: 2023
Yayınevi: Can
Ne zaman dünyayı anlamayı bıraktık? Hiroşima ve Nagasaki’yi yerle bir eden atomları bir generalin yağlı parmakları değil, elinde bir avuç denklem olan bir grup fizikçi parçalamıştı.
İnsanlığın sonunu insanlığı kurtarmayı amaçlayan fikirler mi getirecek?
Şilili yazar Benjamín Labatut Arsız Yeşillik’i meydana getiren metinlerde dünyanın gidişatını değiştirirken insanlığı uçurumun kıyısına getiren bilimcilerin beklenmedik esin kaynaklarına, uçsuz bucaksız saplantılarına, deha ve deliliklerine büyüteç tutuyor.
2021 Uluslararası Booker Ödülü ve Amerikan Ulusal Kitap Ödülü finalisti Arsız Yeşillik bilimin hem kişisel hem de kitlesel ölçekteki yaratıcılık ve yıkıcılığına dair benzersiz bir anlatı.
“Yıllardır okuduğum en tuhaf ve özgün kitap.” Philip Pullman
“Labatut gelecekte değil günümüzde geçen distopik bir kurmaca dışı roman yazmış.” John Banville
Benjamín Labatut: 1980’de Hollanda’nın Rotterdam kentinde doğdu. Çocukluğunu Lahey, Buenos Aires ve Lima’da geçirdikten sonra on iki yaşında ailesiyle Şili’nin başkenti Santiago’ya taşındı. Öykü derlemesi La Antártica Empieza Aquí [Antarktika Buradan Başlar] 2010’da, ikinci kitabı Después de la Luz [Işıktan Sonra] 2016’da yayımlandı. Üçüncü kitabı Arsız Yeşillik (2020) İngiliz PEN Çeviri Ödülü’ne layık görüldü, Uluslararası Kitap Ödülü ve Uluslararası Booker Ödülü finalistleri arasında yer aldı. La Piedra de la Locura [Delilik Taşı] adlı deneme kitabı 2021’de yayımlandı.
pikuuu not alayım o zamansaaa :)
YanıtlaSilKeyifli okumalarr:)
Sil