KEN FOLLETT - ÖZGÜRLÜK ÜLKESİ
Bu romana kitaplığımı düzenlerken rastladım 1998 yılında okumuşum ama ne yazarı ne de kitabı hiç hatırlamıyorum; yazarı kesin Amerikalıdır, bir kez daha okuyayım muhtemelen beğenmem, bağışlanacak olanların arasına koyarım diye düşünürken hepsi yanlış çıktı:)) Ken Follett Galli bir yazarmış ve romanı beğendim...
Hikaye 1767 yılında İskoçya'da başlıyor, kömür madenleri ve geniş bir arazisi olan Sir George Jamisson ile maden işçilerinin (bir anlamda Jamisson'un serflerinin) hayatlarını okuyoruz... okuma yazması olan nadir madencilerden biri (Mack) gazetede adını gördüğü Londralı bir avukata yazarak bu serflikten kurtulup kurtulamayacağını sorar, avukat mektuba cevap verip bazı koşullara sahipse bunun mümkün olduğunu söyler, Mack bunu tüm madencilere duyurmak ister ve pazar günü kilisede mektubu okur... cemaatin içinde Jamisson'da vardır ve işçilerini kaybedeceğini düşününce Mack'i cezalandırmak ister... Mack epeyce eziyet görür ama sonunda kaçmayı başarıp, Londra'ya gelir ve zorlukla gemilerden kömür boşaltan ekiplerin içinde kendine iş bulur ama orada da bu işin başında olan aracıların kazançlarının çoğuna el koyduğunu görür ve bu sefer de buna itiraz eder, etrafına epeyce destekçi toplar ve işçiler arasında adı duyulur ve işçilerin grevini örgütler ama karşılarındaki gemi sahipleri (ki bir tanesi de Jamisson'dur) ve aracılarda boş durmuyordur ve daha güçlü taraf onlar olduğu için bir dalavere ile Mack'ı tutuklatıp Amerika'daki İngiliz Kolonilerine sürgüne gönderirler... diğer yanda yine bir toprak sahibinin kızı ve geniş bir araziye sahip ama borç içinde olan Lizzie Hallim (ki çocukken Mack'in arkadaşıdır, büyüdükten sonra statüleri farklı olduğu yan yana gelemeseler de ikilinin arasında adını koyamadıkları bir çekim vardır) arazisini ele geçirmek isteyen ve bu yüzden de büyük oğlu ile evlenmesini isteyen Sir George'un küçük oğluna aşık olur ve onunla evlenir, Sir George onlara Virginia'daki tütün çiftliğini verir, onlarda Mack'ın sürgüne gittiği gemiyle Virginia'ya giderler... mücadele bu sefer kolonilerde devam eder, Lizzie ve Mack'ın hayatlarının kesişmesini görürüz... siyasi/toplumsal konu olarak da Britanya'da John Wilkes'in(*) mücadelesini, Amerika'da da İngiliz kolonilerinin bağımsızlık hareketini okuruz... akıcı, güzel kitap, baskısı yok sanırım ama bir yerden bulursanız okuyun derim...
(*) John Wilkes (17 Ekim 1725 - 26 Aralık 1797), İngiliz bir politikacı, gazeteci ve yazar olarak tanınır. 18. yüzyılın ortalarında İngiliz siyasetinde önemli bir figür olan Wilkes, özgürlükçü görüşleri ve parlamento reformu savunuculuğu ile dikkat çekmiştir. Aynı zamanda halkın ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü hakları için de mücadele etmiştir.
Yazar: Ken Follett
Çevirmen: Nilgün Erzik
Özgün Adı: A Place Called Freedom
Sayfa Sayısı: 432
Basım Yılı: 1997
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Yıl 1767. Yer İskoçya. Bir toprak sahibinin kızı olan Lizzie Hallim, soğuk bir kış gününde buz gibi nehirden çıkan çıplak bir adamı izlemektedir. Bu adam, maden işçisi Mac McAsh'tir. Mac, Lizzie'nin nişanlısı Jay Jamisson'ın madenlerinde çalışan bir köledir; ama artık yazgısını değiştirmeye kararlıdır.
Ken Follett: 5 Haziran 1949 yılında Cardiff / Walles'de doğdu. Londra'da Universty College'de felsefe okudu. Kitapları dünyada yüz milyonun üzerinde satan yazar Londra'nın 30 mil kuzeyinde 18.yüzyıldan kalma bir evde karısı ve labrador cinsi iki köpeğiyle beraber yaşamaktadır.
follet en iyilerden yaaa kitapları filmlere çekilenlerden :) böyle maceralar yazıyor :)
YanıtlaSilZamanında bir tane okumuşum şimdi yeniden keşfettim:)) ilginç oldu başka kitabını bulursam okurum yine:) teşekkürler.
SilKen Follett'in başka bir tarihi kurgu kitabını okumuş ve çok beğenmiştim, tarihi olayları ve karakterleri nasıl ustalıkla ördüğünü bir kez daha hatırlattın. Hikayenin akışı ve karakterlerin mücadelesi gerçekten de sürükleyici görünüyor. Listeme ekledim, mutlaka okuyacağım! Bu güzel inceleme için teşekkürler :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim, keyifli okumalar, umarım sizde beğenirsiniz:)
SilSürpriz yapmış kitap ama güzelinden :-) Okumamıştım, güzelmiş. Bu ara klasiklere takıldım yine. İleri zamanlar için aklımda olsun.
YanıtlaSilSevgiler
Kesinlikle sürpriz oldu:) Keyifli okumalar, teşekkürler
Sil