SALMAN RUSHDIE - Geceyarısı Çocukları

Bu seferki roman; Salman Rushdie'den okuduğum 4. kitap, yazarın 1981 yılında yazdığı ikinci kitap aynı zamanda... 1947'de Hindistan'ın bağımsızlığını kazanması ile başlıyor, arada bağımsızlık öncesi günlere de gidiyor ve ülke tarihinde 1978'e kadar geçen zamanı (siyasal ve toplumsal olayları) anlatıyor... bu hikayeyi; tam bağımsızlığın ilan edildiği anda doğan, gerçeküstü özelliklere sahip Salim Sina isimli çocuğun hayatıyla bağlantılı olarak ortaya koyuyor... Hindistan-Pakistan savaşı, Batı Pakistan- Doğu Pakistan (Bangladeş) savaşı anlatılıyor ve Hindistan'daki olağanüstü hal ile roman bitiyor... tabii tüm tarihi olayları, Salim Sina'nın başından geçenlerle okuyoruz... Salim Sina'nın 10 yaşında ortaya çıkan telepatik gücü, yetişkinliğinde koku yoluyla insanları anlama ve iz sürmeye geçiş yapıyor... ayrıca geniş ailesi ve çevresindeki insanlarda çok ilginç karakterler, hepsinin üzerinden Hindistan ve Pakistan'ın o günlerdeki tarihini ve Indira Gandhi rejimine ciddi bir eleştiriyi okuyoruz...

Roman çok etkileyici, tüm Rushdie kitapları gibi büyüleyici, çok sevdim, okuyun derim...


Yazar: Salman Rushdie

Çevirmen: Aslı Biçen

Özgün Adı: Midnight's Children

Sayfa Sayısı: 704

Basım Yılı: 2019 (9. Baskı) 2000 (İlk Basım, Metis)

Yayınevi: Can

Salman Rushdie, bugüne kadar pek çok ödüle layık görülen, ülkesinin gerçeğinden beslenerek evrensele açılan eserleriyle çağdaş edebiyatın en önemli temsilcilerinden biri.

Anlatacak öyle çok hikâye var ki, bir sürü, birbirine geçmiş bir hayatlar olaylar mucizeler yerler rivayetler bolluğu, olanaksızla olağanın son derece yoğun bir karışımı! Ben bir hayat yutucusuyum ve beni tanımak için, bir tek beni tanımak için sizin de bütün hepsini yutmanız lazım.

15 Ağustos 1947, geceyarısı saat on ikide, Hindistan'ın bağımsızlığının ilan edildiği anda dünyaya gelen Salim Sina, basında ilgi odağı olup Başbakan Nehru tarafından kutlanır. Ancak bu tesadüf, kahramanımız için beklenmedik sonuçlar doğuracaktır. Zira kendisi gibi aynı saat doğmuş bin çocukla telepati kurmak ve tehlikeleri koku alma duyusuyla sezmek yetenekleri bahşedilmiştir kendisine. Bu yolla içinden çıkılmaz bir biçimde ülkesinin tarihine bağlanan Salim, zaman içinde yol aldıkça modern Hindistan'ın zaferlerine, felaketlerine, trajedilerine ve büyük çelişkilerine ayna olur.

Kadim mitlerin günümüz anlatılarıyla, masalların tarihle birlikte dokunduğu, zengin, eğlenceli ama trajik; aynı anda hem gerçekçi hem de fantastik bir başyapıt, Geceyarısı Çocukları... XX. yüzyılın en iyi 100 romanından biri...

Yorumlar

  1. Rushide benim de sevdiğim bir yazar okuması zor ama çok keyifli masal tadında yazıyor
    Genelde Begüm Kovulmaz çeviriyordu başka çevirmen görünce şaşırdım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rushdie çok sevdiğim yazarlar arasına girdi devam edeceğim:) Okuduklarımdan ikisini Aslı Biçen, birini Begüm Kovulmaz, birini de Kerem Işık çevirmişti hepsi çok iyiydi. Zaten Aslı Biçen mükemmeldir hem yazar olarak hem de çevirmen olarak çok severim. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  2. O zaman keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. hımmsss sadece şeytan ayetlerini okuduydum bu kitap çok iyi diyosun yani diğer romanları gibi diyosun hımms aklımda olsun madeem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı seviyorsanız aklınızda olsun tabii:) sevgiler

      Sil
  4. maalesef yarım bırakmıştım bunu Gül Hanım, masalımsı havası güzeldi ama bana hitaap etmemişti, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmediyseniz yapacak bir şey yok, başka kitaplara bakalım. Teşekkürler, sevgiler Eren Hanım:)

      Sil
  5. Salman Rushdie tanışmak istediğim yazarlardan. Bende "Ayaklarının Altındaki Toprak" kitabı var ama başlangıç için uygun mudur bilemiyorum. Siz ne önerirsiniz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogumda Ayaklarının Altındaki Toprak'ın da yorumu var bir bakın isterseniz. Ben onunla başlanmasını çok önermem yazarı seviyorsanız okumak daha anlamlı olur ama biraz ne tür kitaplar okuduğunuzla da bağlantılı. Ben Utanç romanıyla başlamış ve çok sevmiştim, onu da deneyebilirsiniz. Keyifli okumalar.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH