E.T.A. HOFFMANN - DUKA İLE KARISI

Bu kitap; Carl Wilhelm Kolbe'nin (1757-1835) Venedik Dukasını resmeden tablosunun E.T.A. Hoffmann tarafından öykü haline getirilmesidir ve 1819 yılında yazılmıştır... yazar bu öyküde 1354 yılında Venedik Dukası seçilen Marino Falieri'nin iktidar mücadelesi ile imkansız bir aşkı anlatmaktadır... kolay okunan hoş bir öykü, gözünüzde kolaylıkla canlandırabiliyorsunuz, okuyun derim...

Yazar: E.T.A. Hoffmann

Çevirmen: Sabahattin Ali

Özgün Adı: Doge und Dogaresse

Sayfa Sayısı: 80

Basım Yılı: 2020  1943(İlk Basım Ankara Maarif Vekilliği Yayını)

Yayınevi: Yordam Kitap


Eşsiz hayal gücü ve şiirsel üslubuyla E.T.A. Hoffmann, Alman romantik edebiyatı denince akla ilk gelen isimlerden. Duka ile Karısı’nda kanallar şehrine, eski Venedik’in büyüleyici atmosferine götürüyor bizi... Anlatıda bahsi geçen Venedik Dukası, 1354’te Ceneviz donanması tarafından sarılan şehri düşman eline geçmekten kurtarmış tarihî bir şahsiyet. Hoffmann, Duka ile karısını resmeden gerçek bir tablodan yola çıkarak son derece meraklı bir hikâye kurguluyor. Öyle ki bunu dinleyenler Duka’nın karısının yüzüne dikkatle bakınca, onun zambak gibi beyaz alnında bilinmeyen, yalnız sezilen bir acının gölgelerini görebiliyorlar.

Duka ile Karısı, kanlı iktidar savaşları sırasında yaşanan imkânsız bir aşkın hikâyesi. Hoffmann’ın dediği gibi, “Bu böyle gelmiş böyle gider, bir kere aşkın saadetini tadan, artık günlerce, haftalarca, aylarca, altın bir ışıkla sarılmış bir halde, cennet rüyaları görür.

Büyük yazarımız Sabahattin Ali’nin ustalıklı çevirisi ve sunuş yazısıyla Yordam Edebiyat’ta... 

ERNST THEODOR AMADEUS HOFFMANN, 1776’da Königsberg’ de (bugünkü Kaliningrad) doğdu. Asıl adı Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann’dır. Hukuk öğrenimi gördükten sonra 1800’de devlet memurluğuna atandı ve Prusya’nın işgali altında bulunan Polonya’da çalışmaya başladı. 1806’da Prusya’nın Napoléon güçleri tarafından yenilgiye uğratılmasına kadar bu görevinde kaldı. Hoffmann, 1814’e kadar müzik eleştirmenliği ve tiyatrolarda müzik yönetmenliği yaptı. 1811’de Arlequin adlı bir bale besteledi. Alman Romantizminin ilk yazarlarından olan dostu Friedrich de la Motte Fouqué’nin Undine adlı masalını operalaştırması da bu döneme rastlar. Hoffmann, 1814’ten itibaren edebiyata yöneldi. 1814-1815 tarihli Phantasiestücke in Callots Manier adlı öykü kitabı, yazar olarak ün kazanmasını sağladı. 1816’da yeniden devlet hizmetine girerek Berlin Temyiz Mahkemesi’nde yargıçlık yapmaya başladı. Şeytanın İksirleri (1815-1816) ve Kedi Murr’un Hayat Görüşleri (1820-1822) adlı romanları, Gece Tabloları (1816-1818) ve Die Serapionsbrüder (1819-1821) adlı öykü derlemeleri büyük ilgi gördü. Hoffmann’ın peri masallarından doğaüstü felaket öykülerine kadar eşsiz hayal gücünü sergilediği eserleri, Çaykovski’nin bale süiti Fındıkkıran da dahil olmak üzere pek çok opera bestesine esin kaynağı oldu. Eserleriyle Honoré de Balzac, George Sand ve Théophile Gautier gibi isimlerin saygısını kazandı; Victor Hugo, Charles Baudelaire, Guy de Maupassant, Aleksandr Puşkin, Fyodor Dostoyevski ve Edgar Allan Poe’yu etkiledi. E.T.A. Hoffmann, 1822’de Berlin’de öldü.

Yorumlar

  1. Ben de cok sevmiştim okurken yazarinn Is Bankasi Klasiklerinde Matmazel de Scudery i de okumadiysaniz tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazardan ilk kez okuyorum, önerdiğiniz diğer kitaba da bakacağım, teşekkürler:)

      Sil
  2. bende yazarı ilk defa duydum , ancak notumu aldım . ilk fırsatta okumak dileği ile . sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. güzel bir kitaba benziyor, ben yazardan Gece Tabloları'nı okumuş ama sevememiştim, bir de buna bakayım Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunda pek sürpriz yok, hem ortaçağdaki savaş, iktidar mücadeleleri hem de yaşlı adam-genç karısı, ortaya çıkan dedikodular, imkansız bir aşk vs. gidiyor, güzeldi deneyin derim:) Bana da Şeytan İksirleri romanı cazip geldi ama biraz ürpertici bana pek uygun değil ama bakalım:)) Keyifli okumalar Eren Hanım, sevgiler.

      Sil
  4. Bu ara güzel yerlerde geçen güzel öyküler kitaplar okumak istiyorum, ETA Hoffman'ı not ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o kadar kötü günlerdeyiz ki insan iç açıcı bir şeyler istiyor,. Umarım seversiniz:) Sevgiler.

      Sil
  5. ne hoş bir konu bu ya, okurum tabii :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH