MİHAİL BULGAKOV - USTA VE MARGARİTA

Bulgakov'u çok seviyorum bu okuduğum 4. kitabı ve hepsi muhteşemdi... yazarın başyapıtı ''Usta ve Margarita bitmiş ama yine de son noktası konmamış bir eser. Bulgakov 1928'de yazmaya başladığı roman üzerinde, kendi ifadesiyle ''tabuta kadar'' çalıştı, ne var ki düzeltmeleri tamamlayamadı. 1940 martında hayatını kaybettiğinde ardında yayına hazır bir metin değil, düzeltme notlarıyla dolu daktilo edilmiş sayfalar bıraktı. Bir gün basılacağı umuduyla devamını getirmek dul eşi Yelena Bulgakova'ya kaldı. (Çevirmenin Notu)'' Sovyetler Birliği'nde rejimin baskısı nedeniyle ancak 1966'da sansürlenerek yayımlanabilmiştir... romanın tamamlanmamış olması eserin sonuna doğru bir iki yerden anlaşılıyorsa da okumanızı kesintiye uğratmıyor, zaten çevirmen hepsine not koyarak açıklamasını yapıyor...

Roman Sovyetler Birliği'nde rejimin durumunu ince ince eleştirerek anlatıyor ama bunu araya şeytanın ve maiyetinin karıştığı fantastik bir hikaye ile yapıyor... çok çok başarılı buldum, keyifle okudum, son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan biri oldu... kaçırmayın mutlaka okuyun...


Yazar: Mihail Bulgakov

Çevirmen: Mustafa Kemal Yılmaz

Özgün Adı: Ма́стер и Маргари́тa

Sayfa Sayısı: 520

Basım Yılı: 2018

Yayınevi: T. İş Bankası

1930’lu yıllarda Moskova’da sıcak bir bahar günü… Günbatımına yakın saatlerde Şeytan, iyi giyimli ve yabancı  görünümlü bir beyefendi kılığında şehre iner ve kendini kara büyü uzmanı Profesör Woland olarak tanıtır. Onun garip maiyetiyle birlikte gelişini, Sovyet başkentini kasıp kavuran bir dizi esrarengiz ve tekinsiz olay izler. Bulgakov 20. yüzyıl Rus edebiyatında çığır açan romanında, biri 1930’ların Moskova’sında, diğeri eski Kudüs’te geçen iki ayrı hikâye arasında baş döndürücü zikzaklar çizerek sürdürür anlatısını. Stalin rejiminin en karanlık günlerinde yazılan Usta ve Margarita, Sovyet yaşam tarzına yönelik keskin bir hiciv, dinsel bir alegori, komik bir fantezi olduğu kadar, dokunaklı bir aşk öyküsüdür de aynı zamanda. 

Bulgakov’un yaşamının son günlerine dek üzerinde çalıştığı roman, uzun süre yasaklanmış, yazarın ölümünden yıllar sonra, üstelik sansürlenmiş haliyle 1966’da yayımlanabilmiştir ancak.

MİHAİL AFANASYEVİÇ BULGAKOV (1891-1940): Mizah yeteneği ve keskin yergileriyle tanınan Rus yazar Kiev’de dünyaya geldi. Kiev Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1916’da mezun oldu. Çeşitli öykülerinden sonra 1924’te Gogolvari bir bürokrasi yergisi olan Şeytanname adlı yapıtı yayımlandı. 1925’te kaleme aldığı siyasi bir hiciv niteliğindeki Köpek Kalbi adlı öyküsü ise aynı şansı bulamadı. İç Savaş sırasında bir grup Beyaz Ordu subayının  başından geçenleri anlatan ve 1925’te tefrika olarak yayımlanan Beyaz Muhafız adlı romanı; resmi çevrelerden büyük tepki gördü. Bulgakov bu romanını Turbin Günleri adıyla oyunlaştırdı. 1926’da sahnelenen oyun çok geçmeden  yasaklandı. Ancak Stalin’in bu oyuna olan sevgisi hem eserin yeniden sahnelenmesini hem de Bulgakov’un SSCB’de hayata tutunmasını sağladı. Buna rağmen Sovyet yaşam tarzına yönelik sert eleştirilerinin yetkililerin kabul  edemeyeceği bir noktaya varmasıyla, 1930’a doğru yapıtlarının yayımlanması fiilen yasaklandı. Ölümüne dek edebiyat çevrelerince dışlanmasına karşın, başyapıt niteliğinde ürünler verdi. Moskova Sanat Tiyatrosu’nun perde arkasını acımasızca yeren Bir Ölünün Notları: Teatral Bir Roman (1965) ile Usta ve Margarita (1966-67) bu  başyapıtlar arasındadır.

Yorumlar

  1. Bazi yazarlari okudukca okumak istiyor insan...

    YanıtlaSil
  2. Keyifli okumalar o zaman:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çizgiromanını okumuştum, konusu çok ilginç gerçekten Gül Hanım, sevgiiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çizgi romanından haberim yoktu ama karakterler çok sıra dışı, özellikle şeytanın maiyeti çizgi romana çok uymuştur. Teşekkür ediyorum yorumunuza Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil
  4. bence bu roman inanılmaz bişi :)

    YanıtlaSil
  5. Hep bir yerlerde karşıma çıkan bir kitaptı. Konusunu öğrenince daha da ilgimi çekti şimdi. Ancak hiç o kadar kalın bir kitap olduğunu bilmiyordum. Umarım okuyabilirim bir gün. Yorumunuz için teşekkürler, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yazardan daha önce okumadıysanız ilk olarak ''Köpek Kalbi''ni okuyun, eğer severseniz bununla devam edersiniz. Ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
    2. Tavsiyenizi dikkate alacağım, tekrar teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH