TOVE JANSSON - Dürüst Yalancı

Kuzey yazarlarını sevmeme rağmen bu kitabı emin olmadan aldım, yazarı tanımıyordum (ki muhteşem biriymiş) bakalım nasıl çıkacak diye düşündüm... sonuç mükemmel, çok sevdiğim bir öykü buldum... öncelikle karların devasa boyutlara ulaştığı, gölün donduğu, yol açmak için sürekli küreme yapılan, kara kış altında, orman içindeki küçük bir köyde geçiyor, bayıldım...

Katri 25 yaşında, matematiği çok kuvvetli olduğu için köydekilerin hesap kitap işlerine yardım eden, herkesin güvenilir bulduğu ama aynı zamanda garipsediği (pek sevmediği) genç bir kadın ve aklından geçenleri herkesin yüzüne olduğu gibi söyleyen biri... 15 yaşındaki biraz saf kardeşini o büyütmüş ve tek amacının kardeşinin isteklerini yerine getirmek olduğu görülüyor... bunun için köyün varlıklı, yaşlı, yalnız yaşayan ve çocuk kitapları çizeri olan Anna Aemelin'in güvenini kazanıp evine yerleşmek için bir plan yapar... plan başarılı olur ve iki kardeş Anna'nın oldukça büyük evine yerleşir ve birbirinden çok farklı bu insanların birbirlerini nasıl etkilediğini okuruz... çok güzel bir hikayeydi, elimden bırakamadan okudum, kaçırmayın okuyun derim...


Yazar: Tove Jansson

Çevirmen: Yonca Mete Soy

Özgün Adı: Den ärliga bedragaren

Sayfa Sayısı: 152

Basım Yılı: 2020

Yayınevi: Siren 

Kuzey’in en parlak yıldızı Tove Jansson’dan kendimize ve diğerlerine söylediğimiz yalanlara dair bir roman: Dürüst Yalancı. Milyonlarca okura ulaşan çocuk kitaplarıyla tüm dünyada tanınan Jansson, yetişkinler için yazdığı bu romanda iki kadının kurduğu çıkar ilişkisini ele alıyor. Kuzey’de bir sahil köyünde tarifsiz bir ayaz kol gezerken Katri Kling adlı bir kadın, feraha çıkma umuduyla bir plan yapıyor ve ormanın gerisinde bir başına oturan çocuk kitabı yazarı Anna Aemelin’in yaşamına buzda yürürcesine adım atıyor. İki kişilik bir oyun bu ve kar hiç durmadan yağarken avla avcı, kurtla tavşan birbirine karışıyor.

Jansson, doğaya ve havaya neredeyse roman kahramanları kadar etkin bir rol biçiyor ve fırtınalarla dolu insan ruhunu olduğu gibi, belirsizlikleri ve tutarsızlıklarıyla resmediyor. Ağırlığı bir türlü silinmeyen geçmişin, ilişkilerin ezici doğasının ve sanatın sunduğu tesellinin hikâyesi bu anlatılan ve içinde bir yerlerde vahşi bir hayvan, belki bir kurt geziyor.

Dürüst Yalancı Tove Jansson’un dehasını yansıtan, minimalizmin ihtişamıyla duru, naif ve sarsıcı bir roman.

Tove Marika Jansson 1914 yılında Helsinki'de anadili İsveççe olan bir ailede, heykeltraş Viktor Jansson ve İllüstratör Gigne Hammarsten-Jansson'un kızı olarak dünyaya gelmiş ve sanatla iç içe yetişmiştir. Anadili İsveççe olan bir Finlandiya vatandaşı olması Finlandiya İsveçlisi azınlığından biri olmasına neden olmuştur. Bundan dolayı kitaplarının tümü aslında İsveççe yazılmıştır. Stockholm, Helsinki ve Paris'te öğrenim gören Jansson, bugün dünya çapında bilinen ve sevilen Mumi çocuk hikayeleriyle tanınır. Yaşamı boyunca, ona dünya çapında ün ve başarı kazandıran çocuk hikayeleri bir yana çizimle, resimle, tiyatroyla, edebiyatla da uğraşan ve pek çok ödülle onurlandırılan Jansson, kültürel bir ikon olarak anılır. 2001 yılında hayata veda eden Tove Jansson, yirminci yüzyılın sanat ve edebiyat dünyasına damgasını vurmuş en özgün ve en yaratıcı isimlerden biridir.

Yorumlar

  1. aa hem de Siren Yayınları çok severim aldım listeye

    YanıtlaSil
  2. çok merak ettim Gül Hanım, konusu ve karda geçmesi hoşuma gitti, elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birbirinden çok farklı iki kadının karşılaşması iyiydi, fondaki kar manzarası da cabası:) Teşekkürler Eren Hanım sevgiler:)

      Sil
  3. Hmmm, bunu ben de ilk kez duydum :)

    (bu arada, blog'umda kitapla ilgili bir sürpriz gelişme var :) kitabı okursanız yorumlarınızı mutlaka bekliyorum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogunuza bakacağım hemen:) İlk kitabınızı okumuştum ikinci mi çıktı? Sevgiler

      Sil
  4. 'muhteşem biriymiş' siz böyle tanımlıyorsanız, not defterime yazıyorum ❀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok naziksiniz teşekkür ederim. Umarım sizde seversiniz:) Sevgiler

      Sil
  5. Okurken Katri'ye ne sinir olmuştum o gizli kapaklı işlerine. sonra da Anna'ya kızdım ee bu kadar saf
    olunur mu, evinde seni yönetmesine izin verende o diye. ilginç bir okumaydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlangıçta Katri'nin baskınlığı dikkat çekiciydi ama kitabın sonuna geldiğimde Anna'da göründüğü kadar saf değildi sanki ve alttan alta o da Katri'yi manipüle etti gibi düşündüm ama sebebini netleştiremedim. İlginç bir kitaptı haklısınız, ben okumaktan hoşlandım. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  6. pekiii, ivit konu güzel bir de kar buz oh ne güzel :)

    YanıtlaSil
  7. Kitabın başlığı ilgimi çekti,dürüst yalancı.. :) Katri iyi bir plan yapmış,eve yerleşmiş,çok zeki bir kadın herhalde..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeki bir kadın ayrıca herkes onun çok dürüst olduğu konusunda hemfikir, bunu da kullanıyor. teşekkürler:)

      Sil
  8. ismi ilgimi çekti önce sonra anlattıklarınız. Listeye yazdım

    YanıtlaSil
  9. İçinde kar varmış ☺️ güzel bir kitaba benziyor bu aralar kitap listesi yapıyorum almak için bunu da ekliyorum 🤗 emeğine sağlık sevgiler 🤗...

    YanıtlaSil
  10. Bu aralar benim de bir Kuzey yazarı okuma zamanımın geldiğini düşünüyorum. Tanıtımınız çok hoş, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu roman da iyi ama kuzey yazarlarından ilk kez okuyacaksanız Roy Jacobsen'i öneririm. Keyifli okumalar, ben teşekkür ederim.

      Sil
  11. Çok güzel anlatmışsın, Siren Yayınları’nın kitaplarını beğeniyorum 👍🏻
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siren yayınlarını bende seviyorum ama önceleri ABD'li yazarların kitaplarını yayımlıyorlardı pek fazla okuyamıyordum ama şimdilerde ülkeleri çeşitlendirdiler umarım daha fazla okuyacağım.:) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  12. Kitabın kapağı çok hoş. Güzel anlattığınız için kitap da ilgimi çekti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapak öykünün geçtiği yeri çok iyi betimliyor. Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  13. o zaman hazır yeniden eski okumalarıma geri dönmeye çalışırken not alayım :=) teşekkürler Gül Hanım :)

    YanıtlaSil
  14. Kuzey yazarlarını genellikle seviyorum bu romanda bana çok hoş geldi. Keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
  15. Neredeyse hiç yanıltmadı Kuzey yazarları desem :))
    Bana da arkadaşım hediye etmişti. Senenin ilk kitabı olarak okumuştum, ince ama o kadar çok şey anlatıyordu ki... Saklanan o hatıralar, iki kardeşin mücadelesi.... Çok sevmiştim çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzey yazarlarını iyi ki keşfetmişiz:) Bende kitabı da yazarı da çok sevdim, okumaya devam:) teşekkürler Gülşah Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH