KAMILA SHAMSIE - Yuvamıza Düşen Ateş

Aşağıda özgeçmişini gördüğünüz yazarın dilimize çevrilmiş 3 kitabını da okumuş bulunmaktayım... İlk iki kitap tarihi olaylardan yola çıkılarak kurgulanmıştı, bu seferki ise daha güncel bir konuyu işliyor ama yazarın teşekkür notundan öğrendiğimize göre Sofokles'in Antigone oyununun çağdaş bir metne uyarlanmış haliymiş... ''Antigone, Antik çağ oyun yazarı Sofokles tarafından M.Ö. 440’larda yazılmış tek perdelik tragedyadır. Bireysel özgürlüğe inanan Antigone adlı kahramanın, inançları ile devlet yasalarının çatışması sonucu devlet otoritesine başkaldırışını ele alır. Dünya edebiyatının ilk “direniş” örneği kabul edilir. Kral Oidipus, Oidipus Kolonas’ta adlı oyunlarla birlikte Sophokles’in“Thebai Üçlemesi” veya “Oidipus Üçlemesi” şeklinde adlandırılan üçlemesinin son oyunudur.(Vikipedi)''

Britanya vatandaşı olan Pakistan kökenli bir aileyi odağına alıyor, baba teröristmiş ve öldürülmüş, aslında hakkında pek fazla bir şey bilmiyorlar ama onun yüzünden tüm aile devlet makamları tarafından izlemede tutuluyor... anneleri ve babaanneleri varmış ama onlar da çocuklar çok küçükken ölmüşler, Aneeka ve Parvaiz adlı ikizleri kendilerinden 9 yaş büyük ablaları İsma büyütmüş... İsma sosyoloji eğitimi almış, Aneeka Hukuk eğitimine başlamış, ailenin tek erkek çocuğu Parvaiz tam ne yapacağına karar vermemiş halde... İkizler 19 yaşına gelince İsma eğitimine devam etmek üzere ABD'ye gidiyor... Parvaiz Londra'da babasını kullanarak onu manipüle eden cihatçılara kanıp Irak'a gidiyor ve ondan sonra işler karışıyor... tam bu sırada Britanya'nın Pakistan kökenli bir İçişleri Bakanı var, Bakanın ailesi ile İsma'nın ailesinin yollarının kesişmesi de hikayeyi daha çetrefilli hale getiriyor... bu arada göçmenlik, siyaset, terörizm, bireysel haklar hepsi tüm roman boyunca irdeleniyor...

Antigone uyarlaması başarılı olmuş, güncel ve herkes için can acıtıcı bir konuyu objektif olarak aktarabilmiş, sonuçta mükemmel bir roman ortaya çıkmış yine... çok beğendim herkese tavsiye ederim...


Yazar: Kamila Shamsie

Çevirmen: Canan Vaner

Özgün Adı: Home Fire

Sayfa Sayısı: 288

Basım Yılı: 2021

Yayınevi: Kırmızı Kedi


Sadakatle aşkın karşıtlığında çaresizlik dolu bir burgaca sürüklenen göçmen bir ailenin yıkıcı sonuçlara gebe, yürek burkan hikâyesi.

İsma sonunda özgürdür. Annelerinin ölümünün ardından yıllarca küçük kardeşlerine göz kulak olduktan sonra, Amerika’daki bir akıl hocasından gelen ve ertelenen bir rüyayı sürdürmesine olanak veren daveti kabul etmiştir. Ama Londra’daki güzel, dik başlı kız kardeşi Aneeka ya da kendi hayalinin peşinde ortadan kaybolan erkek kardeşi Parvaiz hakkında endişelenmekten kendini alamıyordur. Cihatçı babalarının karanlık mirası Parvaiz’in aklına musallat olduğunda İsma’nın en büyük korkuları doğrulanacaktır.

İngiltere’de güçlü bir siyasi figürün oğlu hayatlarına girdiğinde, iki Müslüman ailenin de kaderi birbirine ayrılmaz bağlarla bağlanmıştır artık. Aşk için ne fedakârlıklar yapılacak, sadakat uğruna hangi kalpler onarılmaz biçimde parçalanacaktır?

Kamila Shamsie 1973 yılında Pakistan’da doğdu. İlk romanı In the City by the Sea (1999) İngiltere’de John Llewellyn Rhys Ödülü’nde finale kaldı ve Pakistan Başbakanlık Edebiyat Ödülü’nü kazandı. İkinci romanı Salt and Saffron (2000) ile İngiltere’nin en önemli edebiyat kurumlarından olan Orange tarafından 21. yüzyılda takip edilmesi gereken 21 yazar arasında gösterildi. Üçüncü romanı Kartography (2002) ve bir sonraki romanı Broken Verses (2005), Pakistan Ulusal Edebiyat Kurulu’nun Patras Bokhari Ödülü’nü kazandı. Beşinci romanı Kül Olmuş Gölgeler (2012) Orange Ödülü finalisti oldu. Büyük övgüler alan son romanı Taşlarda Gizli Tanrılar (2014) sırasıyla Baileys Kadın Yazarlar Ödülü (Eski adıyla Orange), Walter Scott Ödülü ve Güney Asya edebiyatının prestijli ödülü DSC’de finale kalmıştır. 2013 yılında Granta tarafından Britanyalı en önemli genç romancılar arasında gösterilmiştir. Yazar halen Londra’da yaşamaktadır.

Yorumlar

  1. aa süper, tesadüfen Kül Olmuş Gölgeler'i okuyup sevmiştim, diğer romanlarına da bakabilirim Gül Hanım elinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kül Olmuş Gölgeler hala favorim ama diğerleri de güzel. Keyifli okumalar Eren Hanım sevgiler:)

      Sil
  2. Mutlaka okumaya çalışacağım. Bu aralar bu tür konulara ilgim arttı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversiniz, keyifli okumalar sevgiler:)

      Sil
  3. ooooo çok iyi konu imiş, antigone olsa da pek çağdaş bir şekilde işlenmiş demek ki, okunur bu yazar, peki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antigone Aneeka'ya tekabül ediyor, Kral Kreon, burada iç işleri bakanı olmuş, Antigone'nin kardeşi Polyneikes, Parvaiz olmuş vs. vs. oradaki taht kavgalarını Ortadoğu'daki paylaşım savaşları ile ilişkilendirmiş. İsimleri bile benzetmiş. Yazarı seviyorum, bence de okuyun bir tane, teşekkürler, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH