BRANDY PURDY - Düğünçiçeği Gelini

Bu romanı marketteki indirimliler sepetinden sudan kitap kategorisinden aldım, tarihi romantik kurgulardan sanıyordum, okuyup geçecektim... fakat gerçek tarihi kişilere dair bir kurguymuş, Amy Robsart Dudley'in (1532-1560) 28 yıllık kısacık ve trajik hayatı anlatılıyor, tabii önemli karakterler; Kraliçe I. Elizabeth (1533- 1603) ve aşığı (Amy Robsart'ın kocası) Robert Dudley (1532- 1588) ile birlikte...

B. Purdy; A.B.D.'li bir yazarmış, hakkında başka bir bilgi yok, İngiltere'de kitapları Emily Purdy olarak basılıyormuş çünkü Brandy ismi alt sınıf çağrışımlarına sahip, argo sayılabilecek (!? bu ifadeyi internette yazarla yapılan söyleşiden aldım) bir kelimeymiş... tabii insan çocuğuna böyle bir kelimeyi neden isim olarak verir o ayrı bir konu, geçelim... bizde tamamı tarihi konulardan oluşan 5 tane yayımlanmış romanı gözüküyor ki bu kitaba kadar hiçbirinden haberdar değildim...

I. Elizabeth (Bakire Kraliçe) ile ilgili bir şeyler okumuştum, bir aşığı olduğunu da biliyorum ama kim olduğunu da karısını da bilmiyordum... Amy Robsart'ı o kadar sevdim, hayatına o kadar üzüldüm ki anlatamam, onu tanımama vesile olduğu için bu romanı okuduğuma memnunum... romanda tarihi gerçekliklerle ilgili Wikipedia'dan okuyacaklarınız dışında bir şey yoktu (yazar başka araştırma yaptıysa bile kaynakça konulmadığı için bilemiyoruz), kurgu kısmında ise çoğunluğu Amy'ye ait olmak üzere bu üçlünün yapıp ettikleri, duygu ve düşünceleri anlatılıyor da anlatılıyordu...

Gereğinden çok uzun bir metindi, kıyafetlerin, mücevherlerin, şenliklerin, kraliçeye yapılan evlilik tekliflerinin v.s. hepsi en ince detayına kadar anlatılıyordu, ayrıca kanser hastalığının uzun uzun teferruatlı anlatımı baygınlık verecek boyuttaydı, özetle 100-200 sayfa eksik olsa hiçbir şey kaybolmazdı... yine çok sayıda harf hatası vardı, hatta arada tam kelimelerin bile yazılması unutulmuştu, çok özensiz bir basımdı... sonuç olarak Amy Robsart'ı merak ediyorsanız okuyun, yoksa çok gerekli değil...

Yazar: Brandy Purdy

Çevirmen: Belgin Selen Haktanır

Özgün Adı: The Queen's Pleasure

Sayfa Sayısı: 592

Basım Yılı: 2021

Yayınevi: Martı

Bir kontun oğlu olan Robert Dudley, köylü bir kıza, Amy Robsart’a âşık olur. Tutku dolu aşkla gözleri kararan Amy ve Robert, yollarına hiçbir şeyin çıkmaması için her şeyi yapıp evlenirler. Peki mutlu sona ulaşmak bu kadar kolay mıdır?

I.Elizabeth’le çocukluktan beri arkadaş olan Robert, Elizabeth’in tahta geçmesiyle kral olma hayalleri kurmaya başlar. Bu uğurda da her şeyi yapacak kadar hırslı ve gözü pek biri olması, Amy’nin hayatının kararması için oldukça yeterli bir sebeptir.

Amy evliliğine ve bir zamanlar onu “Düğünçiçeği Gelinim” diye seven adama tutunmak için elinden gelen her şeyi yapsa da hırstan gözü dönen Robert’a ve kraliçeye karşı durmak için yeterince güçlü müdür?

Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Özellikle genç, cıvıl cıvıl, aşık bir genç kadının, bencil, kibirli, çıkarcı kocası tarafından hayatının cehenneme çevrildiğini görmek için okunabilir. İşin kötü tarafı 16. yüzyıl normal, olabilir diyemiyorsunuz, bugünde kadınlar benzer hayatları yaşıyor da yaşıyor... Teşekkürler:)

      Sil
  2. Konusu merak uyandırıcı ama eleştirilerinden sonra ilgim azaldı. Çabuk sıkılan biriyim zaten, fazla uzatılan şeyler bunaltıyor beni. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıcı bir kitap değildi (basım hatalarını ayrı tutuyorum) sadece bu kadar uzatılması gereksiz olmuş. Ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. Kesinlikle çok daha iyi kitaplar var, keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Ah bir de 600 sayfa, eminim dediğiniz gibi 200 sayfa kısalsa daha iyi olur:)) güzel kitaplara doğru ilerleyelim biz Gül Hanım, elinize sağlık, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle Eren Hanım, keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH