HARUKİ MURAKAMİ - Sputnik Sevgilim


Murakami’nin 1999 yılında yazdığı dilimize bu sene çevrilen bu romanı keyifle okudum... son günlerde hızla, elimden bırakamadan kitap okuyamıyordum, bununla o döngüyü kırmış oldum ve Murakami yine beni yanıltmadı... Bu okuduğum 11. Murakami romanı (geride okunmayı bekleyen bir tek Kadınsız Erkekler kaldı) hepsini sevdim ama içlerinde bazılarını daha çok sevdim... dolayısıyla romanları kendi içinde sıralıyorum ve bu roman ön sıralara yerleşemese de benim açımdan güzeldi... neden üst sıralara yerleşmedi derseniz çok düz ve ayrıntıdan yoksun yazmış, bunu 1Q84 için yazdığım yorumda anlatmıştım burada tekrarlamayacağım... karakterlerin özellikleri zayıf kalmış, müzik yok (romanda müzikten çok bahsediliyor kast ettiğim o değil, romanın okurken bir ritmi olur onu duyardım bunda o yok) velhasıl yazarın en iyi romanı değil tabii ki ama ben okuduğuma memnunum, şu günler için çok iyi geldi...

Kitap, hayatını roman yazmaya vakfeden Sumire, üniversiteden arkadaşı (ismi belli değil) ve Sumire’nin yanında çalıştığı Myu’nun aralarındaki aşk ilişkisi çerçevesinde varoluş, yokluk, gerçeklik ve yalnızlık konularını işliyor... Murakami seviyorsanız okuyun derim...

Yazar: Haruki Murakami
Çevirmen : Ali Volkan Erdemir
Sayfa Sayısı : 224
Basım Yılı : 2016
Yayınevi : Doğan Kitap

Sen benim bir parçamsın... Ben âşık oldum. Şüphe yok. Buz soğuktur, gül kırmızı. Ve bu aşk beni sürükleyip bir yerlere götürmeye çalışıyor; öyle güçlü bir akıntı ki ondan kendimi korumam neredeyse olanaksız. Ama artık dönüş yok. Kendimi bu akıntıya bırakmak dışında bir şey yapamam. Yanıp kül olsam da, yok olup gitsem de. 

Japonya'dan bir Yunan adasına uzanan, üç kişiyi birbirine kenetleyen büyüleyici bir aşkın hikâyesi. Haruki Murakami'den düşlerinize sızacak bir roman...

Yorumlar

  1. Bu yaz en verimsiz okuyucu olduğum yaz oldu. Oysa bir zamanlar nasıl hızlı bir okuyucuydum. Blogda sağ taraftaki yazarlar listesinde çok sevdiğim yazarlar var. Bir gün Murakami'yi mutlaka okuyacağım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Hanım, bu yaz hakikaten çok olağanüstü günler yaşıyoruz, gerçi Türkiye'de bunu söylemek ne kadar doğru bilmiyorum en kötüsü bu derken her zaman bu durumu boşa çıkaracak yeni bir olay oluyor... umarım ki bu son olsun... Murakami'den bir tane okumakta fayda var oldukça değişik yazıyor... yorum için teşekkür ediyorum, sevgiler:)

      Sil
  2. Son günlerde ülkemizde yaşananlardan ötürü bende pek bir şey okuyamıyorum:( Murakaminin senin önerinle tek eserini okudum. Bundan sonra da senin tavsiyene göre yazardan okuyacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef hepimiz aynı durumdayız Eralcim, iyi okumalar olsun, sevgiler:)

      Sil
  3. Ben ise Haruki Murakami kitaplarından sadece Kadınsız Erkekler adlı kitabını okumuştum. Bana ikinci kitabını da siz önerebilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Güneşim, ben Murakami'ye yeni başlayanlara klasik olarak ''Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında'' romanını öneriyorum...onu bir deneyin... iyi okumalar, sevgiler:)

      Sil
    2. Teşekkür ederim :) Önerinize uyacağım :)

      Sil
    3. İyi okumalar, sevgiler:)

      Sil
  4. Murakami benim de sevdiğim yazarlardan, şimdiye kadar bir tek Uyku beni tatmin etmedi. Sputnik Sevgilim de okuma listemde. İşlerden fırsat bulursam okuyacağım inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra Hanım, ''Uyku'' çok kısaydı daha ne oluyor demeden bitti, tek başına bir kitap olarak basılması pek de olmamış aslında diğer öykülerin arasına eklenebilirdi bana göre... teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  5. Merhaba sevgili Gül ;
    En son okuduğum Kafka Sahilde hala yorumumu yazacağım bekliyor . Zira ondan sonra Örümcek Ağındaki Kız da bitti ama nedense sadece kitap değil bilgisayar başına geçmek için bile kuvvet bulamıyorum son zamanlarda ...
    Enerji düşüklüğü sanırım .
    Ama Murakami son kitabı mutlaka beni bekleyen kitap yığınım bitsin alayım diye düşünenlerdenim . Zira bekleyen en az iki Murakami kitabım var ....
    Ama ilk 1Q84 ile tanıştım ben Murakami ile ... İş yeri yolunda , Antalya seyahatimde plajda gezmişliğim var :)
    Anlatımına sağlık sevgili arkadaşım ...
    Güzel günler diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Didemika merhaba, o kalın kitabı ordan oraya nasıl taşıdınız? ben kucağımda zor tutuyordum:) Kafka'da muhteşemdir :) millennium serisinden de ilk kitabı çok sevmişimdir... aslında kitapları bitirip daha doğrusu azaltıp almak en iyisi de ben bir türlü yapamıyorum... sıcak yorumunuz için çok teşekkür ederim, sevgiyle kalın:)

      Sil
  6. murakami 1Q84 ile tanıştım ama sanırım sonra sadece 1 kitabını daha okuyup acaba diye bıraktığım yazar , ama 1 tane daha okuma istemiyorum desem yalan :D ne güzel eski moda dönebilmek , darısı başımıza :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem hanım, bu kitaplık eski halime dönebildim ama bakalım devam edecek mi? ben de bayağı merak ediyorum:) darısı başınıza hakikaten, sevgiler:)

      Sil
  7. murakami en sevdiklerinden yani. benim hermann hesse okumam gibi. henüz havasına giremedim murakaminin. o müzik evet ya var öle bişi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle:) hepimizin birkaç favorisi oluyor doğal olarak:)

      Sil
  8. Bir kaç cümleyle çok güzel anlatmışsınız kitabı, benim için de keyifli ama ön sıralarda olmayan bir romandı, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. kitaptaki hiçbir olayin çözumlenmemesi sizi de rahatız etti mi? Acaba Sayfamda yanlis mi yorumladim diye dusndum de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murakami'de olayların açık bırakılması çok klasik bir durumdur, hemen her kitabında vardır... çoğu japon yazar da kitabın sonunu okuyucuya bırakır... ben bu durumdan rahatsız olmuyorum ama bu kitabında konunun çoğu Sumire'nin yokolması üzerine kurulu olduğu, birazda polisiye gibi göründüğü için siz bir sonuca ulaşmalı diye düşünmüşsünüz neden yanlış yorumlama olsun :) keyifli okumalar olsun:)

      Sil
    2. Galiba Murakami'de en sevdiğim özelliklerinden biri bana bırakması hikayeyi. Cümle aralarını bana bırakıyor, ben tamamlıyorum ruh halime göre ama bu kitap farklı. Ortada sanki burada bitirmeyeyim deyip polisiye haline getirmiş ondan sonra sıkılıp bir anda bitirmiş gibiydi. Son sayfalarda sıkıntıdan ölcektim.

      Sil
    3. Murakami'nin çok sayıda kitabı var hepsi her zaman beklentimizi karşılamıyor:) yorumunuz için teşekkür ediyorum sevgiler:)

      Sil
  10. okuyamama döneminde el atayım ben bu kitaba o zaman:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murakami seviyorsanız okuyamama zamanları için ideal:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH