SABAHATTİN ALİ - Kuyucaklı Yusuf

Sabahattin Ali'nin muhteşem eseri Kuyucaklı Yusuf bu yıl 80 yaşında... bu ölümsüz eseri ikinci kez okuyorum ve sekseninci yaşına denk gelmesine de ayrıca sevindim... bir büyük yazar ve yüreğinize dokunan eserini kaçırmayın mutlaka okuyun...

Yazar: Sabahattin Ali
Sayfa Sayısı: 222
Basım Yılı: 2013 (54. Baskı) 1999 (1. Baskı)
Yayınevi: YKY

"Bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu. Bu da karısı idi. Muazzez'in varlığı Yusuf için büyük boşlukları dolduracak mahiyette bir şey değildi, fakat onun yokluğu müthişti. Onun bu kadar sebepsiz yere, bu kadar insafsızca Yusuf'un hayatından koparılması çıldırtacak kadar acı idi. Hayatında asıl aradığı şeyin Muazzez olmadığını biliyordu, fakat Muazzez olmadan bunu aramaya muktedir olmayacağını sanıyordu."

Kuyucaklı Yusuf Türk edebiyatının belki de en romantik kahramanıdır. Hayatın ve insanların zalimliği karşısındaki naif duruşu ile bir yandan trajik bir sona ilerlerken, bir yandan da yaşadığı lirik aşk hikayesinin kahramanı olarak edebiyat tarihinde yerini almıştır.

İlk Basımı 1937 yılında “Yeni Kitapçı” tarafından basılan roman, Sabahattin Ali’nin roman türünde ilk eseridir. 

Kuyucaklı Yusuf konusu itibariyle ailesinin katledilmesiyle sahipsiz kalan  dokuz yaşındaki Yusuf’un olayı soruşturmak için Kuyucak’a gelen Nazilli Kaymakamı Selahattin Bey tarafından evlatlık alınması ve çocuğun daha sonraki hayatı anlatılmaktadır. Edebiyat eleştirmenlerine göre Yusuf karakteri, köyden şehre göç edip şehir hayatına uyum sağlayamayan insan tipinin habercisi olarak değerlendirilmektedir.

Yorumlar

  1. Bu kadar ünlü bir romanı hala okumadığım için utandım bir an:( ilk fırsatta almalıyım dedim kendi kendime. Çok teşekkürler Gül'cüğüm. Emeğine sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bücürük ve Ben; oluyor bazen:) size de keyifli okumalar, mutlu bir yıl diliyorum sevgiler:)

      Sil
  2. Sabahattin Ali'yi ilk bu eseri ile tanıdım ve betimlemesine, anlatım diline hayran kaldım. Sonrasında çok ses getiren Kürk Mantolu Madonna kitabını okuyup beğensem de bu kitap başka. Keşke demiştim bu eserin de reklamı diğer kitap kadar iyi yapılsaymış.
    İyi seneler şimdiden Gül.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşah Şahin; Ben ikisini de ayrı ayrı seviyorum ama bu içimi çok acıtıyor:( Sanırım diğeri ismi nedeniyle çok tercih ediliyor. Bol okumalı mutlu yıllar olsun. Sevgiler:)

      Sil
  3. Sabahattin Ali'nin çok sevdiğim bir kitabı bu. Yazarın üslubunu çok seviyorum ben. Tanıtım için teşekkürler.Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı; ben de öyle:) keyifle okudum. Ben teşekkür ederim. Mutlu yılar, sevgiler:)

      Sil
  4. ülkemizin en popüler kitaplarından, bi de zweig, metro gözlemi bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone; Sabahattin Ali öyle hakikaten (ki fazlasıyla okunmayı hak ediyor) ama daha çok Kürk Mantolu Madonna talep görüyor:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH