JULI ZEH - SERBEST DÜŞÜŞ

Juli Zeh'den daha önce Kartallar ve Melekler kitabını okumuş, roman konusunda kararsız kalsam da yazarı beğenmiştim... ikinci deneme için konusu kuantum mekaniği ile ilişkili olduğundan Serbest Düşüş romanını seçtim ve ilk okuduğum kitaptan daha çok beğendim...

Arka kapak açıklamasında konu Sebastian ve Oskar üzerinden anlatılmışsa da ana karakter Komiser Schilf aslında (kitabın özgün ismi de bu, bizde neden serbest düşüş olarak yayımlamışlar bilemiyorum) ve ilginçliği nedeniyle kitabı asıl merakla okutan o...

Çok sürükleyici ve merakınızı diri tutan bir roman, elimden bırakamadan okuduysam da sonunda romanı sevmiş olsam da yazarın kitapların sonunu garip bir biçimde bitirme sorunu var, her iki kitapta da sonunda bu mu yani? gibi bir durumla karşı karşıya kaldım... sanki sonunu nasıl bağlayacağını bilemiyor ve bitsin diye öylesine bir şey yazıyor gibi... buna rağmen konu ilginizi çekiyorsa deneyin derim...

Yazar: Juli Zeh
Çevirmen: Sevinç Altınçekiç
Özgün Adı: Schilf
Sayfa Sayısı: 281
Basım Yılı: 2010
Yayınevi: Metis

İki fizikçi ve bir dedektif etrafında, polisiye tadında, felsefi bir gerilim öyküsü...

Üniversitedeyken aralarında sıkı bir dostluk gelişen ve bir gün Nobel Fizik Ödülü'nü alacakları düşünülen Sebastian ve Oskar'ın hayatları ve bilimsel bakış açıları arasına zaman geçtikçe ciddi mesafeler girmiştir. Cenevre'de, prestijli bir üniversitede çalışan Oskar, fiziği bırakıp kendini evliliğe ve babalığa veren Sebastian'ın hayatını ziyan ettiği hissinden kurtulamamakta, arkadaşını geri kazanmaya çalışmaktadır. Sık sık yaşadıkları gerginliklerden birinde, ateşli bir tartışmanın ardından Sebastian oğlunu arabanın arka koltuğunda bırakıp gider. Döndüğünde araba ortadan kaybolmuştur. Tam o sırada telefonu çalar, tanımadığı bir ses oğlunu geri alabilmek için birini öldürmesi gerektiğini söyler. Böyle bir ortamda destek alabileceği tek kişi arkadaşı Oskar'dır. Bu arada sahneye Dedektif Schilf girer ve son derece sıradışı bir yöntemle hakikati açığa çıkarır.


Klasik bir dedektiflik hikâyesi içinde okuru ideal dünya ile maddi dünyanın çatışması, masumiyet ile suçluluk ve zamanın doğası gibi temel meseleler üzerinde düşünmeye çağıran zarif bir roman Serbest Düşüş. Kuantum fiziğiyle ilgilenen okurlar da kitabı çok sevecekler.

Yorumlar

  1. Dedektiflik, kuantum fiziği her konudan var gibi, tavsiye için teşekkür ederim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  2. Bilimsel içerikli romanların okuru doyuramamak gibi sorunları oluyor. Sadece sonunu bağlayamamışsa kabul edilebilir belki ama içerikte önemli. Siz de kararsız kalmışsınız gibi. Bilemedim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimsel içerikle ilgili sorun yoktu, başlangıç aşamasında veya ana hatları ile kuantum mekaniğini veriyordu ve hikayesiyle iyi örtüştürmüştü. Bu kitapta kararsız kalmadım, romanı sevdim ama sonu (her iki kitapta da) romanın kendisine göre çok hafif kalıyordu.

      Sil
    2. Böyle sorunca ne diyeceğimi bilemedim birden:)) öyle illa okuyun, kaçırmayın denilecek bir roman değil, konuda size yakın gelen bir yanı varsa okuyun. Açıkçası ben her iki romanı da yazarı için okudum ve iki kitap yetti devam etmeyeceğim eğer çok ekstrem bir şey olmazsa çünkü okunacak çok kitap var zaman az, biraz da ona göre seçmek gerekiyor. Umarım cevap yeterli olmuştur:)

      Sil
  3. polisiye romanlar hep ilgi çekici olmuştur,gizem ve gerilim bir arada..elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
  4. bu yazarı da yazdım aklıma. kuantum fiziki ilgimi çekmiyo ama kitap çektiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimsel yan öyle çok fazla değildi zaten bence de sevebilirsiniz bu kitabı:)

      Sil
  5. değişik bir yazar gerçekten, ben de bir kitabını okumuştum, paylaştığınız için teşekkür ederiz Gül Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle hakikaten Eren Hanım okumadım demeyiz:)) Ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  6. Çok heyecanlı sanki aynı isimli bir film izledim ama çok emin değilim. Okumak isterim, çocuğunu nasıl bulacak? Neler olacak? Meraklandırıcı. Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi var mı bilemiyorum Müjde Hanım ama kurgusu hem beklenmedik, hem de meraklandırıcıydı. keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
    2. Filmi yok. Yazarın oyun dürtüsü kitabı 2013 te film olmuş.

      Sil
    3. Bilgi için teşekkürler.

      Sil
  7. Kitaplar gibisi var mı?
    Okumalara doyulmuyor... :)
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Sevgili Mert, sana da keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  8. Ben de aynı şeyler hissetmiştim okuduğumda, yazarı sevip sevmediğşme karar veremedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazarın kitaplarında hep bir ortada kalma durumu oluyor:) Teşekkür ediyorum Handan Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH