STEFAN ZWEIG - CLARISSA

Uzun zamandır Zweig'den uzun öykü okumuyordum, kitap fuarında Clarissa'yı görünce konusu cazip geldi ve aldım... sadece peş peşe I. Dünya Savaşı hikayelerini okumam bilinçli bir seçim değil öylesine elime geldi, bilinçaltım bana bir şey söylemeye çalışıyor gibi:))

Neyse gelelim kitaba; savaş zamanı geçiyor olsa da aslında psikolojik bir hikaye bu... kişilik analizleri, toplumsal travmaların anlatılışı çok iyiydi... Stefan Zweig'in ölümü ile taslak halinde kalan eser, yayıncısı tarafından tamamlanmış, bu haliyle de iyiydi ama keşke Zweig bitirebilseydi diye düşünmeden de edemedim... sonuç olarak ben sevdim, size de öneririm...


Yazar: Stefan Zweig

Çevirmen: Gülperi Sert

Özgün Adı: Clarissa

Sayfa Sayısı: 184

Basım Yılı: 2020 (13. Baskı) 2017 (1. Baskı)

Yayınevi: T. İş Bankası


Zweig hayatının son dönemlerinde başladığı, taslağı 1981’de gün ışığına çıkarılan ve yayıncısı tarafından tamamlanan Clarissa’da, 1902 yılından Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesine kadar geçen dönemde, dünyanın halini genç bir kadının gözünden anlatır. Avusturyalı bir subayın kızı olan Clarissa bir manastır okulunda büyümüş, eğitimini tamamladıktan sonra Viyanalı ünlü bir sinir hastalıkları uzmanının yanında çalışmaya başlamıştır. Luzern’deki bir kongrede barışsever Fransız öğretmen Léonard’la tanışır. Birbirlerine âşık olurlar. Savaş yüzünden ayrılmak zorunda kaldıklarında Clarissa hamiledir. Üstelik karnındaki bebeğin babası aynı zamanda düşmanıdır da. Milliyetçi bir histerinin kol gezdiği parçalanmış Avrupa’da bu bebeği doğurmak yalnızca kişisel bir karar değildir artık.

Stefan Zweig (1881-1942): Roman, şiir, öykü, deneme ve oyun gibi farklı türlerde yetkin ürünler veren yazar, Viyana’da doğdu. Yaşamı boyunca Avrupa’nın hızlı değişimine tanıklık etti. 1913’te Salzburg’a yerleşti. 1934’te Nazilerin baskısı yüzünden bu kentten ayrıldı. Önce İngiltere’ye, 1940’ta da Brezilya’ya göç etti. 1942’de karısıyla birlikte intihar etti. Önemli denemeleri arasında Balzac, Dickens ve Dostoyevski’yi konu aldığı Drei Meister (1920; Üç Büyük Usta); Hölderlin, Kleist ve Nietzsche’yi incelediği Der Kampf mit dem Dämon (1925; Kendileriyle Savaşanlar) ile Casanova, Stendhal ve Tolstoy’la ilgili Drei Dichter ihres Lebens (1928; Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar) sayılabilir. Yazara ün kazandıran bir başka yapıtı Sternstunden der Menschheit’tır (1928; Yıldızın Parladığı Anlar). Zweig ayrıca Joseph Fouché, Marie Antoinette ve Mary Stuart’ın nesnellikten çok sezgiye dayanan biyografilerini yazmıştır. Çok sayıda yapıtı arasında Verwirrung der Gefühle (1925; Karmaşık Duygular) adlı bir öykü kitabıyla Ungeduld des Herzens (1938; Sabırsız Yürek) adlı bir psikolojik romanı da mevcuttur.

Yorumlar

  1. Zweig'i hiç okumadım maalesef. Bu ara her yerde karşıma kitapları çıkıyor. Okuyacağım sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zweig çok iyi ve üretken bir yazardır size uygun bir eserini bulursunuz mutlaka. Bir tanesini okuyun derim. Teşekkürler:)

      Sil
  2. Benim de elimde olup belirttiğim Zweig eserlerinden... Ama ben de okumadan keşke kendi tamamlasaydı derim hep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Sevim Hanım:) yarım kalan eserde hep bir burukluk oluyor, bunda sonu çok aceleye gelmişti oysa yazar 1930'a kadar gitmeyi planlamış gibi gözüküyor. Yine de güzel bir okuma oldu. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  3. Bende öyle:) teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Ooo Zweig çok severim, sanki okudum gibi geldi ama kitaplığımda baktım yokmuş.. Çok tuhaf değil mi başkasının bitirmesi, biraz sahtekarlık gibi de... Keşke olduğu haliyle bırakılıp belki sonuna yazarın notları diye eklenseydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de olduğu gibi kalsa daha iyi olurdu, zaten belli oluyor yarım kaldığı. Ama bu haliyle bile iyiydi:) Teşekkürler.

      Sil
  5. yavaş yavaş okuyom ben de zweig in kitaplarını, hoş ve hafif buluyom öykülerini romanlarını, sen ama çok seviyon bu yazarıı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok seviyorum ama ben daha çok biyografilerini, denemelerini okuyorum, asıl onlar iyi:)

      Sil
  6. Yazarın şimdiye kadar 5-6 kitabını okudum. beni en etkileyen "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu" olmuştu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubunu okumadım, kurgu eserlerinden okuduklarım az zaten. Bir sonrakinde bakayım ona da. Teşekkürler.

      Sil
  7. Sizin yorumunuzdan sonra aldım kitabı. Şu an bu kitabı okuyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli okumalar, umarım sizde seversiniz:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH