MICHEL DEL CASTILLO - KARAR GECESİ

Bu romanı; kitapçıdaki indirimliler arasında tamamen tesadüf eseri buldum, indirimlilerin ağırlıkla macera ve popüler kitaplardan oluştuğunu gördüğümden bu kitap beni çok şaşırttı, iki polisin hayatı hiç ilgimi çekmemesine rağmen hem şaşırtıcı bulduğum, hem de Franco diktatörlüğünü anlattığından okumak istedim ve bir hazine bulmuş oldum... mükemmel bir romandı, bu sene okuduğum en iyi kitap oldu...

Özdemir İnce'nin kitaba dair yazdıkları şöyle: ''Genç müfettiş Laredo, Avelino Pared Costa'nın doğum günü olan 21 Ekim 1907'den yola çıkar; bu ''dehşet yolculuğu''nda, kendi yaşamı, Avelino Pared'in yaşamı ve İspanya'nın yakın dönem tarihi iyice birbirine girer. (....) Don Avelino Pared'in hem gülünç, hem şövalye portresi, tinsel düzenin bu çılgın ''misyoner''inin portresi, aynı zamanda, Franco İspanyasının da portresidir. Bağışlamazlık adına, beyin ve ruhlarda kurulacak biricik ve sarsılmaz düzen adına milyonlarca çocuğun kanını döken ''hayal katedralini kurmak için'' milyonlarca kurban veren ve sonuç olarak kendi bağnazlığının kurbanı olan yaslı ve tedirgin İspanya'nın portresi. (syf: 345-348 Özdemir İnce'nin ilk baskıya yazdığı önsöz)''

Dilimizde ilk baskısı 1984 yılında yapılan bu kitaba, bugüne kadar rastlamamış olmamı büyük kayıp olarak görüyorum, geç de olsa okuyabilmiş olmaktan çok mutluyum... bütünüyle erkeklere ve polislere dair bir romanı bu kadar seveceğim hiç aklıma gelmezdi, çok sürükleyici, ders verici, muhteşem bir kurguydu, buna mükemmel çeviriyi de ekleyin ve kaçırmayın okuyun derim... 

Yazar: Michel del Castillo

Çevirmen: Özdemir İnce

Özgün Adı: La nuit du décret

Sayfa Sayısı: 352

Basım Yılı: 2020 (İlk Basım: 1984 Can Yayınları)

Yayınevi: Sia Kitap

Franko İspanyasının Murcia kentinin genç polis müfettişi, evli ve iki çocuk babası 'Santiago Laredo', Huesca kentinin cinayet masasına atanır. Başlangıçta yeni bir göreve atanmasına sevinirse de, kısa süre sonra, giderek artan bir kaygıya kapılır. Çevresindeki herkes, iş arkadaşları, karısı, üstleri, onu, şefi olacak olan Huesca Emniyet Müdürü Avelino Pared'e karşı uyarırlar. Emniyet Müdürü üzerine bir araştırma yapacak kadar kafası karışan, büyülenen ve sonunda bu anlaşılmaz, katı yürekli adama bütünüyle kendini kaptıran genç müfettiş, korkunun sınırına varan garip bir yolculuğa çıkar.

Polis romanı değil, ama polislere ilişkin bir roman olan 'Karar Gecesi', iki önemli soruyu ortaya koymaktadır : "Nasıl ve niçin polis olunur?" Daha da önemlisi, "her romancı, tutkuları, araştırmaları ve soruşturmalarıyla, polis olduğunun farkında olmayan bir polis değil midir?" İspanyol asıllı ünlü Fransız romancısı "Michel del Castillo"nun 1981 Renaudot ödülünü kazanan bu ünlü romanını kıvançla sunuyoruz.

MICHEL DEL CASTILLO, 1933'de Madrid'de Fransız bir baba ile İspanyol bir anneden dünyaya geldi. Babası tarafından terk edildikten sonra, Francocuların ilerleyişi sırasında annesiyle Fransa'ya yerleşti. II. Dünya Savaşı sırasında Mende mülteci kampına kapatıldı. Daha sonra annesi tarafından Almanlara rehin bırakılan Castillo, savaşın bitimine kadar Almanya'daki çiftliklerde çalıştı. 1945'te önce Fransa'ya, ardından İspanya'ya geri gönderilen Castillo "kızılların çocuğu" diye itham edilerek beş yılını Barselona'da bir ıslahevinde geçirdi. 1949'da kaçmayı başarıp Endülüs'teki bir Cizvit okuluna kabul edildikten sonra burada Peder Mariano Prados sayesinde edebiyatı keşfetti. Daha sonra edebiyat ve psikoloji öğrenimi gördü.

Miguel de Unamuno ve Dostoyevski gibi yazarlardan etkilenerek 1957'de yazdığı ilk romanı Tanguy'la dünya çapında ün kazandı. O zamandan bu yana, gerek yaşamöyküsünden gerekse de İspanya'nın tarihinden esinlenmiş çok sayıda roman yayınladı ve sayısız ödül kazandı. 1997 yılında Belçika Fransız Dili ve Edebiyatı Kraliyet Akademisi'ne üye seçildi. Başına Buyruk Bir Kadınİspanyol KanıKarar Gecesi ve Şairin Ölümü yazarın diğer bilinen kitaplarıdır.

Yorumlar

  1. İlginç görünüyor. Ben de hiç duymadım. Keşke böyle farklı kitapların tanıtımı daha çok olsa. Hep aynı tarz kitapların ön planda olması sıkıyor bir yerden sonra. Not aldım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yıllarda yayınevleri bile hep aynı kitapları basıyor gibi geliyor bana. Sanki sadece klasikler okunuyor. Neyse arada değişik bir roman bulmak keyifli:) Çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Bu senenin en iyi kitabi dediginize göre listeye almak lazim

    YanıtlaSil
  3. yazarı biliyom da kitabı hatırlamıyom, başka bi kitabını okudumdu, şairin ölümü idi sanırım, güzel, madem öyle okunur tımams :) son yazımdaki maid çok çok iyi dizi yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an bir çok kitabının baskısı yok, umarım bu yayınevi sırayla diğerlerini de basar. Maid'i gördüm de sanki üzücüymüş gibi geldi izlemek istemedim, yazınıza bakacağım. Sevgiler.

      Sil
  4. Hmm polisiye değil demek ama polislerle ilgili. İlgimi çekti baya, not ettim :)

    www.kayipfisilti.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiri Pared'in hayatını araştırırken bir dedektiflik hikayesi gibi de oluyor ama asıl polislik ve ülkenin durumu anlatılıyor. Teşekkürler, sevgiler

      Sil
  5. Merhaba, yazınızla ilgili değil ama sizin görmeniz için yazıyorum bu yorumu... Konuşmuştuk zaten yine. :) Kitapları sevdiğinizi biliyorum, benim de yeni kitabım yayımlandı, blog'umdaki en son yazımda linkini bıraktım. Polisiye ve romantizm. Bir kış romanı. Okursanız uzun uzun detaylı kitap eleştirinizi mutlaka beklerim blog'unuzda. Çok sevgiler! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun, bol bol okunsun. Bakacağım kitabınıza, sevgiler:)

      Sil
    2. Heyecanla bekliyorum kitap kritik yazınızı :)

      Sil
  6. Umarım sizde seversiniz, sevgiler:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH