DOROTHY BAKER - CASSANDRA DÜĞÜNDE

Epeydir listemde olan bu kitaba nihayet sıra geldi, yazarı tanımıyordum ama bu roman çok iyiydi, bir solukta okudum ve çok beğendim...

Konu; ilginç bir aile, birbirine çok düşkün ikizler ve hayatlarından bir kesit (bir düğün günü) ile başlıyor... ikizlerin babaları felsefeci, anneleri yazarmış (sıradışı bir kadınmış erken yaşta ölmüş), ebeveynleri ikizlerin tek başlarına bir birey olmalarını istedikleri için hiç bir örnek giydirmemişler, farklı ilgi alanlarına yönelmeleri için teşvik etmişler ve kızlar üniversite için ailenin yanından ayrılmışlar, büyük ikiz Cassandra edebiyat alanında eğitim görüyor, küçüğü Judith müziği kariyer olarak seçmiş... aileleri onları farklı olmaları için yönlendirmelerine karşın birbirlerine çok düşkünler, özellikle Cassandra'da bu durum saplantı halinde... sadece ima edilerek anlatılıyor (kitap 1962'de yazılmış) ama Cassandra eşcinsel sanki ve ikiziyle de ömür boyu birlikte olmayı planlıyor gibi... Judith'in müzik eğitimi için ikizinden ayrılıp, New York'a gitmesi, üstüne üstlük birde evleneceğini bildirmesi Cassandra'da ne yapacağını bilemediği bir şoka sebep olur ama yine de düğün için aile evlerine gider ve hikaye devam eder...

Roman üç bölümden oluşuyor, önce Cassandra, sonra Judith, sonra yine Cassandra hikayeyi anlatıyor... benim yukarıda dümdüz yazdığıma bakmayın değişik bir anlatımı vardı çok beğendim... hem birbirleriyle hem de ailenin fertleriyle ilişkileri, psikolojik durumları güzel resmedilmişti çok iyiydi, okuduğuma memnunum, deneyin derim...


Yazar: Dorothy Baker

Çevirmen: Avi Pardo

Özgün Adı: Cassandra at the Wedding

Sayfa Sayısı: 184

Basım Yılı: 2021

Yayınevi: YKY

Üniversite öğrencisi Cassandra Edwards, ikiz kardeşi Judith’in düğününe katılmak üzere aile çiftliğine doğru yola çıkar. Daima öbür yarısı olarak gördüğü Judith’le birlikte, entelektüel anne babasının gözetiminde müzik, edebiyat ve felsefeyle iç içe büyümüş olan Cassandra için burası vazgeçilmez anılarla doludur. Kız kardeşinin ufuktaki evliliğine ölüm kalım meselesiymiş gibi yaklaşan ve düğünü sabote etmeye kararlı olan Cassandra’nın gelişiyle çiftlikte işler çığırından çıkacaktır.

Aile nereye kadar bir sığınak, nereden sonra boğucu bir odadır? Kendini hep bir başkasının varlığıyla tanımlamış biri gerçekte kim olduğunu nasıl anlayabilir? Dorothy Baker’ın 1962 tarihli romanı “CASSANDRA DÜĞÜNDE” evin dışındaki dünyayla yüzleşmeye, aile bağlarına ve özellikle kardeşlere dair sorular soran, unutulmayacak bir roman.

Tıpkı kahramanı gibi, yerinde duramayan bir enerji ile derin bir hüzün arasında mekik dokuyan “Cassandra Düğünde” keşfedilmeyi bekleyen trajikomik bir başyapıt.

Salinger’ın Çavdar Tarlasında Çocuklar ve McCullers’ın Düğünün Bir Üyesi romanları gibi modern Amerikan klasiklerinin arasında yer almayı hak ediyor. – Georgia Hammick

Yetişkinliğe geçişin yol açtığı dehşet üzerine yazılmış okuduğum en iyi kitaplardan biri. – Deborah Eisenberg

Dorothy Baker (1907-1968) ABD’nin Montana eyaletinin Missoula şehrinde doğdu, California’da büyüdü. UCLA’den mezun olduktan sonra Fransa’ya gitti, burada bir roman yazmaya başladı ve 1930 yılında eleştirmen, akademisyen ve yayıncı Howard Baker’la evlendi. Çift California’ya döndükten sonra Baker UCLA’de Fransızca bölümünü bitirdi, ardından bir özel okulda Latince dersleri verdi. Birkaç öyküsü yayımlandıktan sonra tüm zamanını yazmaya ayırdı. 1938’de beyaz bir caz müzisyeninin öyküsünü anlatan Young Man with a Horn’u yayımladı; roman eleştirmenlerden övgü aldı, daha sonra başrolünde Kirk Douglas’ın yer aldığı sinema uyarlaması çekildi. Baker 1942’de Guggenheim Bursu kazandı, sonraki yıl Trio’yu yayımladı; bu romanda bir lezbiyen ilişkinin açıkça konu edilmesi o dönemde infial uyandırdı. Son romanı “Cassandra at the Wedding’de” (Cassandra Düğünde, YKY, 2021) sıra dışı ölçüde yakın iki kız kardeşin ilişkisini irdeledi; Howard Baker’a göre bu iki karakterin çıkış noktası Dorothy Baker’ın kendisi ile çiftin iki kızıydı. Baker 1968 yılında kanserden yaşamını yitirdi.

Yorumlar

  1. Yazarı duymuştum ama kitaptan bihaberdim açıkçası, gene böyle ay hemen almalıyım oldum. :) Biraz şu köşede sakinleşeyim en iyisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) 2. baskıyı da yapmış, şimdilik bulunuyor alırsınız:) Keyifli okumalar, sevgiler

      Sil
  2. hınn ivit konu güzel duruyor, anlatım da iyi madem, pekiii okunuur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Psikolojik konulardan hoşlanıyorsanız çok iyiydi. Keyifli okumalar, sevgiler

      Sil
    2. çevirmen de çok iyi :) fante ve bukowski çevirmeni :)

      Sil
    3. Evet ''Kasabanın En Güzel Kızı''nı okumuştum yıllar yıllar önce. Bu romanda çok iyiydi, güzel çeviri olunca okuma zevkiniz katlanıyor:)

      Sil
  3. Şahane, çok merak ettim listeme ekliyorum Gül Hanım, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sizde beğenirsiniz Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH