LAETITIA COLOMBANI - Uçurtma

Temmuz ayında yazarın ilk kitabı ''Saç Örgüsü''nü okuyup çok sevmiştim, Uçurtma ile de devam ediyorum... bu kitapta; Saç Örgüsü romanındaki Smita'nın kızı Lalita ana karakter olarak yer alıyor ve Hindistan'daki kast sistemi, kadınların yeri, eğitimi, sosyal durumu irdeleniyor... Lena; Fransız bir öğretmen, işini çok seviyor, başına gelen trajik bir durumu atlatmak için Hindistan'a gidiyor, orada en alt sınıf olan ''Dalit''lere mensup küçük kız çocuklarının vahim durumu karşısında şok oluyor ve en azından onlara okuma yazma öğretmeye karar veriyor, bu yolla belki kendi acısını da biraz olsun unutabileceğini düşünüyor... ama aklına geleni uygulamak, yılların geleneği ile savaşmak hiç kolay değildir ve Lena başka başka acılarla da karşı karşıya kalacaktır... konu öyle çok şaşırtıcı değil, bildiğiniz bir hikayeyi anlatıyor ama o kadar güzel bir dili var ki elimden bırakamadan okudum, kaçırmayın derim...

Yazar: Laetitia Colombani

Çevirmen: Gülşah Ercenk

Özgün Adı: Le Cerf-Volant

Sayfa Sayısı: 172

Basım Yılı: 2023

Yayınevi: Yan Pasaj


Yaşadığı trajediden sonra tüm geçmişini ardında bırakarak yeni bir başlangıç yapmak için Hindistan'a giden Léna, etrafındaki her şey uykudayken okyanus kıyısında yüzmeyi alışkanlık hâline getirir. Her sabah gittiği ıssız kumsalda, küçük bir kızı yalnız başına uçurtmasıyla oynarken görür. Kız o kadar ufak tefek, o kadar cılızdır ki onu vahşi kuşların ipine asılarak uçan Küçük Prens’e benzetir. Çocuğun, balıkçılardan başka kimsenin ayakta olmadığı bir saatte, neden orada olduğunu merak eder.

Léna bir sabah yüzerken akıntıya kapılır. Suya batmadan önce gördüğü son şeyse gökyüzündeki uçurtmanın silüetidir… Nihayet kendine geldiğinde, küçük kız sayesinde mucizevi bir şekilde kurtarıldığını öğrenir. Ağzından tek bir sözcük çıkmayan bu küçük kız kimdir? Sessizliğinde ne gizliyordur? Geçmişinin yüklerini yanında taşıyan, geleceğe dair hiçbir beklentisi olmayan, uçurumun kenarındaki Léna’nın hayatını tümden nasıl değiştirecektir?

Adaletsiz ve baskıcı bir coğrafyanın kalbinde; umutla öfkenin, gelenekler karşısında gösterilen iradenin ve yeni bir gelecek inşa etme çabasının birbirine karıştığı eşsiz bir roman. Saç Örgüsü romanındaki Smita’nın ruhunun eşlik ettiği, kız kardeşlik kavramının gözler önüne serildiği bu hikâye, yaşamaya ve mücadele etmeye dair muhteşem bir övgü.

Laetitia Colombani

1976 Bordeaux/Fransa doğumlu Laetitia Colombani; yapımcı, oyuncu, senarist ve roman yazarıdır. École Nationale Supérieure Louis Lumière'den (Sinema, fotoğrafçılık ve sese adanmış bir devlet okulu) 1998 yılında mezun olmuştur. Fransa’da bir milyonun üzerinde satış rakamına ulaşan, kırk dile çevrilen ve yirmiden fazla ödül alan Saç Örgüsü adlı romanı 2020 yılında, Kazananlar ise 2021 yılında Yan Pasaj Yayınevi tarafından yayımlanmıştır. Saç Örgüsü, hâlihazırda sinemaya uyarlanmaktadır.

Yorumlar

  1. Saç Örgüsü okumak istediğim kitaplardan. Bu kitabı bilmiyordum ama ilgimi çekti. Listeme ekliyorum, teşekkürler öneri için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saç Örgüsü'nden sonra bunu da okuyun güzel bir hikaye:) Ben teşekkür ediyorum, sevgiler

      Sil
  2. okuyciim, aldım, sırada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz bu yazarı sevdik:) başka ortak yazarlara diyelim sevgiler:)

      Sil
  3. Alınacaklar listeme ekledim, Saç Örgüsü'nü merak ediyordum e o zaman el mahkum buna da bakcaz. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH