MİHAİL BULGAKOV - ÖLÜMCÜL YUMURTALAR

Bu seneki en büyük keşfim Mihail Bulgakov oldu (çok geç kalmışım o ayrı konu) hem ilk okuduğum Genç Bir Doktorun Anıları'nı hem de bu kitabı çok sevdim...

Arka kapak açıklamasında görüldüğü üzere bir bilim adamının bulduğu bir ''kızıl'' ışın doğru düzgün araştırılıp incelenmeden ''emirle'' uygulamaya konulur ve felaket başlar... konu Stalin dönemi Sovyetler Birliği'nde geçtiği ve davanın seyrine bakıldığında ciddi bir sistem eleştirisi olduğu görülüyor...

Seneyi sevdiğim bir kitapla kapattığıma memnunum, yeni yılda da Bulgakov okumaya devam edeceğim size de hararetle öneririm... 

Herkese sağlıklı, mutlu, bol okumalı bir yıl diliyorum... 

Yazar: Mihail Bulgakov
Çevirmen: Tuğba Bolat
Sayfa Sayısı: 124
Basım Yılı: 2017 (4. Baskı) 2015 (1. Baskı)
Yayınevi: T. İş Bankası

1917 Rus Devrimi'ni izleyen çalkantılı yıllar yeni bir Sovyet gerçekliğini ortaya koyarken, dâhi zooloji profesörü Persikov da canlı organizmaların üreme hızlarını artıran ve onları devleştiren yeni bir "kızıl" ışın keşfeder. O sıralarda Sovyet cumhuriyetlerindeki bütün tavukları kırıp geçiren bir salgın patlak verince, Persikov'un henüz test edilmemiş buluşu bu soruna bir çare olarak görülür… Zira bilimde ilerleme ve bu sayede düşmanlarla rakipleri geride bırakma, Stalin döneminin yol gösterici ilkesidir… 

Stalin'in iktidara geldiği 1924 yılında yazılmasına karşın 1928'de geçen bu bilimkurgu, iktidarın ve bilginin kötüye kullanılmasının sonuçlarına işaret eden parlak bir sistem eleştirisidir.

Yorumlar

  1. ben genç bir doktorun anıları kitabını çok beğenmiştim.. masamın üzerinde usta ve margarita kitabı duruyor.. senin referansınla bu kitabı almayı düşünüyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dr. coffee; Usta ve Margarita'yı uzun zamandır okumak istiyorum birde Köpek Kalbi var. Keyifli okumalar bizi bekliyor:) Umarım bu kitabı siz de beğenirsiniz. Mutlu yıllar sevgiler:)

      Sil
  2. Çok merak ettim, tahminim bu ışını kötü amaçlar için kullanacaklar:( eline sağlık Gül'cüğüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Hanım, amaç kötü değildi de acele işe şeytan karışır misali bir sürü yanlışlık bir araya geldi ve sonuç bir felaket oldu. Çok teşekkür ederim. Sevgiler:)

      Sil
  3. Bulgakov'un elimde bir kitabı var fakat bir türlü sıra gelmiyor :D güzel bir kitapla kapatmanız da çok güzel olmuş seneyi , bol okumalı bir yıl olsun :D sağlık ve huzurla tabii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi; bence bekletmeden okuyun ben ilk kitabı okumak için uzun süre geçirdiğime çok pişman oldum:) yeni yıl dileklerinize canı gönülden katılıyorum, sevgiler:)

      Sil
  4. oldukça ilginç bir kitaba benziyor, paylaştığınız için teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren O.; çok güzeldi:) ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  5. "Genç bir doktorun anıları" nı ben de çok sevdim. Başka bir romanı daha vardı listemde; bunu da ekliyorum o halde .
    Sevgiler ve mutlu yıllar Gül Hanim. Nice güzel yazılarda buluşmak dileğiyle. 🎄🎀🎄❤❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat İzlerim; ben de sırayla diğer kitaplarını da okumayı planlıyorum:) ben de sağlıklı, huzurlu kitap dolu bir yıl diliyorum sevgiler:)

      Sil
  6. hımm tamam okurum bi tek köpekliyi okudum en önemli kitabı. bi de aklıma geldi yaa, papini okudun muydu, okusanaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone; Papini hiç okumadım ama bakayım geçenlerde bir yerde okudum ama hatırlamıyorum siz yazmış olabilirsiniz belki:)

      Sil
  7. heeey ben kuzey dizilerinin hastasıyım yaaa. isveç norveç danimarka. bi dolu izledim. bikaç tane söleyim belki izlersiniz kii. olmazsa yine sölerim. borgen, politika, bron/broen ve forbrydelsen, müthiş polisiyeler :) sölediğiniz dizinin ismini tanımadım ama bakarım tebikidee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone; ben ilk kez izledim ve tamamen tesadüf eseri oldu ama çok beğendim. Sizin önerdiklerinize de en kısa sürede bakacağım:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH