ANTONIO TABUCCHI - GİTTİKÇE GEÇ OLMAKTA

A. Tabucchi'den okumak istiyordum (bu aralar İtalyan yazarlara merak sardım), dilimize çevrilmiş epeyce eseri var ama bir türlü seçemedim... Can Yayınları indiriminde birkaç kitabına rastlayınca baktım ama yine karar veremedim ve kitaplardan birinin çevirmeninin Neyyire Gül Işık olduğunu görünce (ayrıca kitap ismi de çok etkileyiciydi) onu almaya karar verdim... talihsizlik şu ki roman dışındaki türleri pek okuyamayan ben, bile bile bir öykü kitabı seçmiş oldum... mektupları severim, okurum herhalde diye düşündüysem de olmadı maalesef... kitabın üçte birini okudum (8 öykü sadece) ama hem tür olarak bana hitap etmiyor hem de anlatılanları pek sevemedim ve zorlamamaya karar verdim... bu kitap yarım kaldı ama yazarın dili iyi, başka bir romanını denemeyi düşünüyorum, önerebileceğiniz eserleri varsa çok memnun olurum...

Yazar: Antonio Tabucchi
Çevirmen: Neyyire Gül Işık
Özgün Adı: Si sta facendo sempre più tard
Sayfa Sayısı: 269
Basım Yılı: 2002
Yayınevi: Can

"Romana dönüşen bu mektupların doğası üzerine fikir yürütmem istenirse, onları 'aşk mektupları' diye niteleme yolunu açık bırakırım. Ama oldukça geniş bir anlamda. Çünkü aşkın alanı öylesine uçsuz bucaksızdır ki, çoğu kez hınç, küskünlük, özlem, esef gibi bilinmeyen ve görünürde ona ait olmayan alanlarla sınırdaş olur. Bunlar, yazmaya başladığım mektupların göndericileri olan kişilerin, yollarını şaşırmış bir halde içinde dönüp dolaştıkları alanlardır. Ve romanın son kişisine, ömrünü başkalarının yaşamlarını makasla keserek geçiren, kitabın tek kadın sesine hayat veren şey de, aşk değilse bile, acıma dolu bir sevgidir yine.'

Antonio Tabucchi, alıştığımız tür tanımlamalarını zorlayan, görünüşte mektup tarzında bir öyküler bütünü olan Gittikçe Geç Olmakta için böyle söylüyor. Her biri ayrı bir erkek tarafından ayrı bir kadına yönetilen, yollanıp yollanmadığı bile bilinmeyen ve her biri okuru ayrı bir ilişkiye gönderen birbirinden bağımsız on dokuz mektup, okuyanın belleğinde kendi gizemi ve bilinmeyenleriyle birlikte unutulmaz sayfalar olarak yer etmeye hazır.

ANTONIO TABUCCHI 1943’te İtalya’nın Pisa kentinde doğdu. Romanları, öyküleri, denemeleri ve oyunlarıyla Avrupa edebiyatının en seçkin yazarları arasında yer aldı. Fernando Pessoa’nın yapıtlarının İtalyanca basımlarının editörlüğünü de üstlendi. Kitapları kırktan fazla dile çevrildi. Bazı romanları beyazperdeye ve sahneye uyarlandı. Tabucchi, İtalya’da “Pen Kulübü”, “Campiello” ve Viareggio-Répaci”, Fransa’da “Prix Méditerranée”, Yunanistan’da “Aristeion”, Almanya’da Leibniz Akademisi’nce verilen “Nossack”, Avusturya’da “Avrupa Edebiyatı için Avusturya Devlet Ödülü”, İspanya’da “Hidalgo” ve Asturias Prensi’nce verilen basın özgürlük ödülü “Fransisco Cerecedo” gibi saygın ödüllere değer görüldü. Avrupa’nın önde gelen gazeteleri ve kültür dergilerine yazılar yazdı. Uluslararası Yazarlar Parlamentosu’nun kurucuları arasındadır. 2012’de Lizbon’da öldü.

Yorumlar

  1. Merhaba.
    Yazarı daha önce duymamıştım.
    Ve bende roamn dışınd a özellikle "öykü" kitapları okuyamayan gruplardanım. Bir türlü gitmiyor ilerlemiyor sanki sayfalar.
    Bir de sanırım okurken kopukluklar olsun istemediğimden romanları seviyorum. Bir sonra ki sayfayı merak ediyorum. :)
    İyi geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gülşah Hanım, öyküseverler kızacak ama benzer hislerimiz var:) bu kitapta daha da farklıydı, bir adam daldan dala atlayarak aklındakileri anlatıyor (monolog benzeri) dolayısıyla takibi daha güç oluyor. Size de iyi geceler, sevgiler:)

      Sil
    2. ooo ...o zaman hiç bana göre değil :)

      Sil
    3. Bana da olmadı zaten:)) başka kitaplara artık.

      Sil
  2. Cıkkksss. Bana da uymaz canım bu. Öykü okurken sıkılıyorum. Bana devamı olan kitaplar lazım. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. İtalyan yazarlara merak salmışsanız Dino Buzzati'yi okumuşsunuzdur. Okumamışsanız Tatar Çölü kitabı çok güzeldir. Tabii benim için öyle. Öykülerde ilginiz olsaydı Colombre adlı kitaba da bakın derdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtalyan yazarlara yeni başladım sayılır. Tatar Çölü'ne baktım bir kaç sefer ama bana çok kasvetli gibi geldi ayrıca ana karakter bir asker yanılmıyorsam nedense öyle bir hikaye istemedim. Tabii kısmet belki bir gün okurum:) Öneriler için teşekkür ediyorum, keyifli okumalar.

      Sil
  4. tabucchi başyapıtı pereria iddia ediyor. oku bak sonra da müthiş filmini de izlersin :) sonraa, madem italyan diyon, carlo levi, isa ebolide durdu, bu da başyapıt, oku sonra yine müthiş filmini de izlersin kiiim :) veee tabiside pavese ve calvino :) e italyan deyince bunlarda başlamalı :) danteyi saymıyom zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam Tabucchi'nin baş yapıtını not ediyorum. Calvino'yu da okuyacağım çok uzun zamandır:) diğer söylediklerinize de bilahare bakayım:) teşekkürler, sevgiler

      Sil
  5. Yazarı ben de hiç okumadım ama mektup okumak iyidir gibi geliyor bana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik mektuplar gibi değildi pek ama tabii ki okunabilir:) Teşekkürler:)

      Sil
  6. Sanırım hikayeler bize göre değil bu günlerde :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle:)) gerçi bana çok nadir uyar zaten. Sevgiler:)

      Sil
  7. İlk kez duyduğum bir yazar, tanıttığın için çok teşekkürler Gül'cüğüm, ben mektup severim ayrıca.:) Sevgiler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Müjde Hanım, sevgiler:)

      Sil
  8. aa tüh oluyor böyle işte, ama iyi yapmışsınız zorlamamakla, seveceğiniz kitaplara zamanınız kalır, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Hanım haklısınız zaten okuyacağımız kitap sınırlı ne kadar zaman kazanırsak o kadar iyi:) Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  9. İtalyan edebiyatını severim. Hele Eco ve Calvino en sevdiğim. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz Calvino okumadım ama istiyorum. Teşekkürler

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH