SONER YALÇIN - KARA KUTU Yüzleşme Vakti

Bir virüs salgını ile uğraştığımız bu zamanda, günün anlam ve önemine binaen Soner Yalçın'ın ilaç sektörünü anlattığı Kara Kutu kitabını okumak istedim... ''Karşınızdaki manzara çöküşe işaret ediyor; Türkiye'yi çökertiyorlar. Bozarak insanımızı öldürüyorlar. Kurşundan beter bir ölüm bu; acılar içinde. Bilincimizi, belleğimizi yıktılar. Sürü yaptılar insanoğlunu; doktorumuzu cahilleştirdiler maalesef; yabancılaştırdılar kendine ve mesleğine. Acı çekerek yazdım elinizdeki kitabı... Mesleki ihaneti durdurabilmek umuduyla... Her çöküşte bir kurtuluş vardır çünkü...(syf:534)'' diyor yazar kitabın son bölümünde... ve bu virüs her şeyi değiştirdi; şimdi tüm dünyayı saçma sapan uydurulmuş hastalıklarla ''endüstriyel tıbba'' mahkum eden Saklı Seçilmişler kurtarsınlar bakalım bizi (kendilerini de tabii) bu beladan...

''Bu kitap, ilaç sektöründe neler olduğunu halkın öğrenmesi için yazıldı...
Bu kitap, tıp olgusuna ezberletilmiş kalıplar dışında bakabilmek amacıyla -tıp öğrencileri- için yazıldı...
Bu kitap, bilim namusuna sahip çıkmak, tıbbın-ilaç tekellerinin karanlık yüzünü anlatmak için yazıldı...
Bu kitap, tıbbın emperyalizmin en önemli silahlarından biri olduğunu göstermek için yazıldı...
Bu kitap, insanın kendi başına, kendi sağlığı konusunda ''farkındalık'' yaratması amacıyla yazıldı...
Bu kitap; araştırmaları görmezden gelerek, doğruları gizleyerek, çıkarlarına uygun önemsiz bulguları ise abartarak, medyayı-bilimsel dergileri parayla lehlerine çevirerek ve siyasal iktidarları kullanarak küresel şirketlerin insanlara nasıl ''hapı'' yutturduğunu gözler önüne sermek için yazıldı...
(.........)
Bu kitap, endüstriyel tıbbın/ilacın nüfus artışının ''doğal frenleyicisi''olarak kullanıldığını göstermek için yazıldı... (syf:550-551)'' Çok ayrıntılı hazırlanmış bir araştırma/inceleme kitabı bu, sağlığımız üzerinde dönen dolapları öğrenmek ve korunmak için mutlaka okunmalı ve okutulmalı, kaçırmayın...

Not: Kitabın geniş kitlelerce okunmasını çok isterim ama araştırmada; gerçek kişi/şirket isimlerinin, ilaç isimlerinin, ilaç etkin maddesi isimlerinin, parasal değerlerin, tarihi gelişmelerin, uzun dipnotların çok çok fazlasıyla yer alması nedeniyle zaman zaman okunması güçleşiyor ve konsantrasyonu korumak zor oluyor (Saklı Seçilmişler çok daha rahat okunuyordu)... benim ilgi alanım dahilinde olduğu için pek zorlanmadan, merakla okudum ama Ülkemizdeki okuma oranı ve niteliği dikkate alındığında ne kadar okunur, başlayanlar sonuna kadar nasıl gelir bilemiyorum... belki sonradan daha sadeleştirilmiş bir versiyonunun çıkarılması geniş kitlelere konunun ulaşması için iyi bir yöntem olabilir...

Yazar: Soner Yalçın
Sayfa Sayısı: 584
Basım Yılı: 2019
Yayınevi: Kırmızı Kedi 
Tarih: 5 Ocak 1978. 
Yer: Ankara. 
Bülent Ecevit yeni hükümeti kurdu. Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’ndaki gizli toplantıda “devrim” gibi kararlar alındı. Tarih: 12 Eylül 1978. Yer: Kazakistan Alma Ata. Dünya Sağlık Örgütü düzenlediği uluslararası konferansın sonunda yayımladığı bildiriyle ABD küresel ilaç şirketlerini kızdırdı… 

Tarih: 26 Mart 1979. 
Yer: İtalya Como Gölü sayfiyesi. 
Rockefeller sahibi olduğu Bellagio Evi’nde yaptığı NATO güvenlik toplantısında, yüz yıldır kontrolünde olan “endüstriyel tıp” ile ilgili bir dizi kararlar aldı…
Ve:
Tarih: 25 Haziran 1979.
Yer: Manisa…
Cemil Çöllü MHP İl Başkanı idi.
Sahibi olduğu Huzur Eczanesi’nde öldürüldü.

Ertesi gün…
Tarih: 26 Haziran 1979.
Yer: Manisa.
Neşe Gülersoy CHP Kadın Kolları Üyesi idi.
Sahibi olduğu Yeni Afiyet Eczanesi’nde meslektaşı MHP’li Cemil Çöllü’nün katledilmesini protesto eden bildiriyi yazarken öldürüldü.

Yine Manisa…
Yine bir eczane…
Tarih: 19 Aralık 1979. Mete Erdem CHP İl Başkanı idi. Eczanesinde içeri giren saldırgan tarafından kurşunlanarak öldürüldü. 

Bu bir cinayet romanı değil… Modern tıbbın karanlık yüzü aydınlanıyor… Rockefeller’ın kozmik odasındaki Türkler kim?
Neyin karşılığı, ne kadar para aldılar?
Tabular yıkılacak… Ezberler bozulacak…
Artık yüzleşme vakti…

Yorumlar

  1. Gül'cüğüm kitabın methini çok duydum. Eleştiren de çok oldu. Ancak henüz kitabı almadım. Göz tedavisi olayım inşallah birikmiş onlarca kitap var okumak istediğim bu da bunlardan biri. Okumadığım için eleştiriler ne kadar doğru bilemiyorum. Ancak tıp dünyasındaki karanlık işlerle ilgili daha önce ABD yapımı filmlerde de görmüştüm. Para hırsıyla ne dolaplar dönüyor bilemiyoruz. Bu öldürülenlerin hepsinin eczacı olması çok ilginç. Tesadüf mü yoksa ilaç tekellerinin tekerine çomak mı soktular? Gerçi 78 li yılları iyi hatırlıyorum.Tam 20 yaşındaydım. Her gün birkaç kişi öldürüyordu sağcılar da, solcular da. Çok berbat günlerdi. Oraya, buraya bomba atılmadığı gün olmazdı. Rastgele vatandaşlar da nasibini alırdı. Neyse lafı dağıttım. Eline sağlık canım. Çok teşekkürler. Önemli bir kitap bu. Herkes okumalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bücürük ve Ben; evet özellikle ilaç sektörünün ne yaptığını anlamayan (veya bile bile onlardan yana olanlar) tarafından çok eleştirildi. Aşı konusuna çok eleştiri geldi; ben kolestrol, depresyon, antibiyotikler, şeker, tansiyon ilaçları hakkında bilgim vardı ama aşıları bilmiyordum çok şaşırdım ve iyi ki küçük çocuğum yok diye sevindim. Bebeklere iki yaşına kadar 15 adet (bazıları bir kaç kür) aşı yapıyorlarmış inanamadım. Hemen oğlumun aşı kartını çıkarıp baktım 5-6 tane filan var ki onların içinde hepatit b'yi bugün olsa yaptırmazdım. Düşünebiliyor musunuz küçücük bir bebek kilosunu, metobolizmasını bu kadar çok aşıya maruz kalıyor gene iyi sağ kalıyorlar. Küçük bebeği olanların mutlaka okumaları gereken bir kitap. Küresel ilaç şirketleri suni aşılarla tüm dünyayı zehirledi, cebini doldurdu. ee sonuç korona ve gerçek. Eğer sağ kalırlarsa bulsunlar bakalım çaresini. Umarım göz sorununuzu kısa sürede halledersiniz de bu kitabı okuma fırsatı bulursunuz. Sağlıklı günler, sevgiler:)

      Sil
  2. Bu sabah aklıma sayfanız geldi, uzun zamandır uğramadığım gelmişti aklıma. Sonra bir baktım yeni yazı blogda. :))
    Daha önce Soner Yalçın'ın iki kitabını okudum. Gayet açıklayıcı ve sade anlatıyor....
    Ve anlattığı şeyler çokda uzaklarda olanlar değil elbet.
    BU kitabı çok duydum, gördüm lakin fırsat gelmedi.
    Geçenler de arkadaşım daha bu salgın yayılmadan önce bahsetmişti. Kitabın adı "Hayvan Yemek / Jonathan Safran Foer " diye...orada aslında bugüne benzer şeyler anlatıyor demişti.
    Bir bakın isterseniz.
    Selamlar, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satır Arası; Safran Foer'den kurgu bir kitap okumuştum önceden, ABD'li yazarlara biraz mesafeli davranıyorum ama önerdiğiniz kitap ilgi çekici görünüyor bakacağım. Kara Kutu içinde bir fırsat yaratın:)) Sevgiler:)

      Sil
  3. Ben de ilk çıktığı zaman almıştım bu kitabı ama henüz okumadım. Sanırım henüz yüzleşmeye hazır değilim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu Odacı; bu salgın günleri yüzleşmek için doğru zaman olmayabilir zaten okudukça daha da çaresiz hissediyorsunuz. Hazır olduğunuzda okuyun mutlaka çok iyi bir kitap. teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  4. Kitabın konusu değişikmiş. elinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şükela Bir Blog; kitabın konusu çok önemli ve hayati. Teşekkürler

      Sil
  5. Maalesef ilaç sektörü bilinmez bir kuyu. Kitap uzun zamandır listemde ama okumadım. Daha doğrusu okursam zorunlu ilaçlarımı kullanamamaktan korkuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda'nın Kitaplığı; mesele de o zaten ''zorunlu'' olarak bildiğiniz ilaçlar, Küresel İlaç Şirketlerinin araştırmaları, FDA gibi ilaca onay veren kurumları, doktorları, medyayı parayla, dalavereyle manipüle edip (bazende bilinçli olarak bu düzene katılıyorlar) size o ilacın zorunlu olduğunu işlemek üzere kurulu. Tabii buna karar verecek olan sizsiniz, mesela benim kolestrolüm yüksek ama başından beri (ki o zaman bu tip yayınlar yoktu daha) ilaca itiraz ettim karşı çıktığım doktor sayısını hatırlamıyorum bile (ki ilaç şirketlerinin bir neferi gibi çalışanlar var) ve hiç kullanmadım, şimdi çok doğru bir karar verdiğimi görüyorum. En son Endokrinologa haşimato için gittiğimde o konuyla hiç ilgilenmeyip, tüm şeker oranlarım (açlık, tokluk, insülin dirençleri) normal sınırlar içinde olmasına rağmen bana ilerde şeker olabilirsin diyerek şeker önleyici yazmaya kalkması oldu. Nasıl tepki gösterdim anlatamam. Bunun gibi bir sürü şey, birçok kişinin başına geliyor kitapta uzun uzun anlatıyor okuyun mutlaka ona göre karar verin. Sağlıklı günler diliyorum.

      Sil
  6. hiç okumayacağım bir tür bu ama tabiside önemli. ilaç sektörü sadece bizde değil abd de de çok kötü, özellikle hasta ederler tarım ilaçları ile örneğin ve ilaç tröstleri sağlımızla oynarlar, bunun belgeleri var. ama dünya böyle işte. ancak bireysel çıkışlar oluyor her zaman, erin brokovich gibi. bu türü okumasam da herkese öğütlüyorum tabii :) eh gerçekler böyle, reality bites :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone: zaten önce ABD'de başlıyor sonra bizim gibi ülkelere yayılıyor. Aslında bu küresel ilaç şirketleri kendileri dışında pek kimseyi önemsemiyor. Kendi insanları da dahil herkesi sonuna kadar sömürüyor. Farkındalık yaratmak için, insanları uyandırmak için bu tip eserler çok önemli. sevgiler:)

      Sil
  7. Merak ettiğim bu kitabı henüz okumadım, ilgi çekici bir konusu var. Maalesef kapitalizmin vahşi yüzü kendi varlığını devam ettirmek için karşısındaki her şeyi yıkmaktan çekinmiyor. Diğer insanlar onların varlıklarını devam etirmek için adeta bir oyunun piyonu gibiler. Kararlarına göre oyuncular değişiyor sadece. Ancak şunu unutuyorlar, tüm oyun bittiğinde şah da piyon da aynı kutuya konuluyor. Güzel tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hepimiz aynı gemideyiz ve bu virüs açık seçik ortaya koydu bunu. Umarım insanoğlu anlar ve ders çıkarır. Teşekkürler, sağlıklı günler.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH