KATE QUINN - ALICE TEŞKİLATI

Bu romanı arka kapak açıklaması ilgimi çektiği için aldım, yazarın hem A.B.D.'li hem de kitabın çok satan olması hiç cazip değildi; bu tip kitaplarda çok sayıda hayal kırıklığına uğradığım için, bu da kötü çıkar kesin diye okumaya başladım... ayrıca bu romana kadar yazarın adını bile duymamıştım, hikayenin tamamını kurgu sanıyordum derken; bütün düşündüklerim yanlış çıktı ama sonuçtan çok memnunum...

''Louise de Bettignies, bugün hiç hak etmediği bir şekilde çok az bilinen tarihi bir kişiliktir, çünkü cesareti, pratik zekası ve becerikliğiyle casuslar kraliçesi ismini almış bu kadının heyecan verici bir okuma için abartılmaya ihtiyacı yoktur. Folkestone'da istihbarat merkezi kurmuş olan ve yetenekli insanlar arayan Yüzbaşı Cecil Aylmer Cameron tarafından işe alınan eski mürebbiye Louise de Bettignies, Alice Dubois (birçok kod adından biri ama Lili'yi ben uydurdum) kod adını alarak dil konusundaki yeteneklerini ve örgütsel becerisini istihbarat işinde kullanmaya başladı. Sonuç, savaştaki en nefes kesici başarıya sahip casus teşkilatlarından biriydi. (syf:537 Yazarın Notu)'' okumaya başlayınca gördüm ki yazar I. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından oluşturulmuş bir casusluk teşkilatını anlatıyor; Louise de Bettignies (1880-1918), Leonie van Houette (1888- 1967), Edith Cavell (1865-1915), Yüzbaşı Cecil Aylmer Cameron (1883-1924) ve buraya yazmadığım çok sayıda gerçek casus kadından bahsediyor... ayrıca romanda yer alan bir çok olayın da gerçek olduğunu kitabın sonundaki yazarın notundan öğreniyoruz... sadece romanın ana karakterleri Eve Gardiner, Charlie St. Clair ve René Bordelon kurgu ve yazar konuyu II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan ve Fransa dışında pek bilinmeyen Oradour-sur Glane Katliamına (*) bağlayarak kitabı bitiriyor...

Tarihi olaylar (ki bu olayları hikayesine çok başarılı şekilde eklemişti) ve kişilikler dışında hem 1915'de hem de 1947'de (roman bu iki tarihler arasında geçiyor zaten) toplumun kadına bakış açısını da çok iyi yansıtıyordu... beklentim çok düşük olmasına rağmen bir sürü şey öğrendim, elimden bırakamadan merakla okudum ve çok sevdiğim bir roman oldu, umarım yayınevi yazarın diğer kitaplarını da yayımlamaya devam eder, takip edeceğim, size de konu ilginizi çekiyorsa okuyun derim...

(*) 10 Haziran 1944'te Alman işgali altındaki Fransa'da Haute-Vienne'deki Oradour-sur-Glane köyünde, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 642 kişi Nazi Waffen-SS askeri kolu tarafından katledildi. Katledilen köyün yakınlarında savaştan sonra yeni bir köy inşa edildi, ancak Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle orijinalin kalıcı bir anıt ve müze olarak kalmasını emretti (Vikipedi)


Yazar: Kate Quinn

Çevirmen: Filiz Çakır

Özgün Adı: The Alice Network

Sayfa Sayısı: 552

Basım Yılı: 2022

Yayınevi: Epsilon

New York Times çoksatan yazarı Kate Quinn bu büyüleyici romanında iki kadını; savaş sırasında istihbarat teşkilatında görev almış bir casusla, kuzenini arayan sıradışı bir Amerikalı genç kızı buluşturuyor.

 
Savaşın darmadağın ettiği dünyanın bir köşesinde, üniversitede okuyan Charlie St. Clair hamiledir, evli değildir ve itibarlı ailesinin baskısı altındadır. Hayatta sahip olduğu tek şey, savaşta ortadan kaybolan sevgili kuzeni Rose’un hâlâ hayatta olabileceğine dair umududur. Annesi, Charlie’nin hamileliğini sonlandırmak üzere onu Avrupa’ya getirdiğinde Charlie kaçmaya karar verir ve Londra’ya doğru yola çıkar. Rose neredesin?
 
Eve Gardiner Almanlara karşı savaşa katılmak için yanıp tutuşurken, casus olarak işgal altındaki Fransa’ya gönderilir. Geniş bir istihbarat teşkilatını yöneten “Casuslar Kraliçesi” Alice (Lili) tarafından eğitilir... Savaş boyunca yaşadıkları, Eve’in zihninde otuz yıl sonra bile ilk günkü kadar canlıdır. Savaştan sonraki günlerini, kendini kaybedene kadar içerek geçirir. Ta ki genç bir Amerikalı kapısına dayanıp yıllardır duymadığı bir adı söyleyerek onu gerçeğin peşine düşmeye ikna edene kadar...
 
Gerçek nereden göz kırparsa Eve ve Charlie oradadır artık.
Geliyor musun?
 
Kötülük Çiçekleri tomurcuklanır, açar, büyür ama asla solmaz.
Onların sadece adları değişir. Tarihin pek de yazmadığı adları...
Cesur, inatçı, tutkulu ve yaşadığı zamanın ötesindeki bütün
kadınların adları... Bu roman, onlarındır.

KATE QUINN: 1981 doğumlu New York Times ve USA Today'in en çok satan tarihi kurgu yazarıdır. Güney Kaliforniya'nın yerlisi olarak Boston Üniversitesi'nde Klasik Ses alanında lisans ve yüksek lisans derecesi aldı.“The Alice Network”, “The Huntress”, “The Rose Code” ve “The Diamond Eye” adlı 20. yüzyılda geçen romanlarından önce, Roma İmparatoriçeleri hakkında dört roman ve İtalyan Rönesansı hakkında iki kitap yazdı. Tüm kitapları birden fazla dile çevrildi. Kate Quinn ve kocası iki köpeğiyle beraber Maryland'de yaşıyor.

Yorumlar

  1. Bayağı merak ettim şimdi ben bu ktiabı, attım sepete. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sizde seversiniz. Keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  2. Genç bir yazar olmasına rağmen meşakkatli ve başarılı bir roman olmuş sanırım, elinize sağlık keyifli okumalar Gül Hanım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok iyiydi bayağı şaşırdım, bakalım diğer kitapları nasıl olacak merakla bekliyorum. Teşekkürler Eren Hanım size de keyifli okumalar:)

      Sil
  3. oooo tarih ama konu heycanlı belli :) okunur evet :) eveet üstelik amerikan ve popüler, hihi, sevmezsiniz eveeet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savaş zamanı istihbarat faaliyeti heyecanlı olmaz mı?:)) Güzeldi öneririm. Sevgiler.

      Sil
  4. aradığım kitap, ön bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH