JONAS JONASSON - TETİKÇİ ANDERS VE HER ŞEYİN ANLAMI

Altı yıl önce yazarın Yüz Yaşında Camdan Atlayıp Kaybolan Adam romanını okumuş, çok sevmiş ve İsveç'li yazarlara bakmaya karar vermiştim... gerçi sonradan Norveç'lileri keşfettim ama olsun bizim buradan bakınca aynı gibi görünüyorlar:))

Bu iki kitap farklı yayınevlerinden çıktı; Pegasus'da yazara dair bir açıklama yok, Epsilon'dan aldığım özgeçmiş şöyle: 1961'de İsveç'de doğan Jonas Jonasson gazeteci, medya danışmanı, TV yapımcısı olarak geçirdiği uzun bir kariyerin ardından yeni bir hayata başlamaya karar verdi. Böylece bir roman denemesi kaleme aldı. İsveç'teki tüm mal varlığını sattı ve İsviçre'de Lugano Gölü'nün kıyısında küçük bir kasabaya taşındı. Daha sonra tekrar İsveç'e taşınmış olan Jonasson, oğlu ve tavuklarıyla taşrada bir adada yaşıyor ve kitapları üzerinde çalışıyor. Pegasus çeviriyi İngilizceden yapmış, Epsilon'da bir bilgi yok ama Yüz Yaşındaki Adamın çevirisi daha iyiydi...

Gelelim romana; hikaye aşağıda var, roman başta din olmak üzere çeşitli saiklerle insanların manipüle edilip dolandırılmasına ve ülkesinin kendisine ters gelen yönlerini eleştirmesine dair bir kurgu... yazar komik bir tarzda yazıyor, romanın başında kahkahalarla okudum ama sonrasında bu dolandırma/dalavere hadisesi çok rutine döndü ve sıkıldım açıkçası... kitap rahat okunuyor bazı bölümleri çok komik, o yüzden bitirmek sorun olmadı ama sevdim dersem doğru olmayacak...

Bu kitabı okurken aklıma geldi yayınevleri bir kitabı çevirmeye nasıl karar veriyorlar acaba? Bu kitap; sadece ilkinin başarısına bakılarak -sanki önceden hiç okunmadan- diğeri çok tuttu, bu da komik görünüyor, o halde okunur diyerek çevrilmiş gibi geldi bana... tıpkı Erlend Loe'nun Bildiğimiz Dünyanın Sonu kitabındaki hissi uyandırdı, bu iki kitap bir müzik eseri olsa aynı sesi çıkarırlarmış gibi... Gerçi Erlend Loe'nun romanını seri olduğu için yayımlamak gerekir ama bu roman çevrilmese de olurmuş... sonuç olarak bu yazardan okumak istiyorsanız Yüz Yaşında Adam'ı seçin derim...

Yazar: Jonas Jonasson
Çevirmen: Eray Meriç Selvi
Özgün Adı: Mördar - Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)
Sayfa Sayısı: 352
Basım Yılı: 2018
Yayınevi: Pegasus

Roman üç kahramanın sıra dışı birlikteliğine odaklanıyor; üç defa hapse girip çıkan Tetikçi Anders’in tek istediği bir daha hapse girmemektir. Bu yüzden adam öldürmeye son vermiştir ve yalnızca kemik kırma, adam korkutma gibi “küçük” işlerle ilgilenmektedir. Bir yandan da yeniden cinayet işlememek için alkolden ve uyuşturucudan uzak durmaya çalışmaktadır. Bir gün Tanrı’ya inanmayan bir kadın rahip olan Johanna Kjellander ve bir genelevden otele dönüştürülmüş Sea Point Oteli’nin resepsiyonisti Per Persson’la tanışınca hayatı farklı bir yola girer. Üçü de hayata bir yerinden tutunmaya çabalamaktadır ve fakirliklerine son vermek için kalıcı bir çözüm arar. Sonunda Tetikçi Anders’in insanları korkutma konusundaki doğal yeteneğine Johanna’nın laf cambazlığı ve Per’in insanlarla iletişim becerisi eklenince istedikleri şeyi başarmaları önünde hiçbir engel olamaz gibi görünmektedir. Zaten üçlü çok başarılı olur, ta ki Tetikçi Anders, İsa’yla tanışıp kazandıkları tüm parayı bağışlamak isteyene kadar. Eski sefil hayatlarına geri dönmek istemeyen resepsiyonist ve rahip ise parayı ellerinde tutmak için bir an önce bir çare bulmak zorundadır.
Yüz Yaşında Camdan Atlayıp Kaybolan Adam’ın uluslararası başarısının ardından Jonas Jonasson bu sefer de dünya çapında on milyonu bulan okuyucusunu hayal kırıklığına uğratmayacak komik, absürt ve tuhaf bir romanla yeniden karşınızda.
“Bir komedi dehası… Jonas Jonasson gittikçe ustalaşıyor.”-Daily Express-
“Bir kahkaha tufanı, gücünü de Tanrı’nın hepimizden daha zeki ve komik olduğu gerçeğinden alıyor.”-The Times-
“İpe sapa gelmez ve eğlenceli.”-Irish Examiner- 
“Jonasson eşine az rastlanır bu üçlünün maceralarını anlatırken tüm sınırları yıkıyor.”-Denis Scheck, ARD-

Yorumlar

  1. Komik dediğiniz için bu kitabı okumayı düşünüyordum ama yüz yaşında adama yönlendirdiniz. Komik şeylere ihtiyacım var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abdullah Bey, her iki kitapta komik yazarın tarzı bu zaten, her şeyle (buna kendi adı da dahil) sonuna kadar dalga geçiyor, bu anlamda sorun yok sadece komik olsun diyorsanız ikisi de olur. Bu kitapta benim hoşuma gitmeyen suçlular ve sürekli ne yapalım da hangi dalavereyi çevirelim de paraları götürelim kurgusunun tekrar tekrar sahnelenmesiydi. Teşekkürler yorumunuz için:)

      Sil
  2. hımmm bu aklımda olsuuun sevdiim :)

    YanıtlaSil
  3. Komik bir dil ile yazılmış kitap okumadım hiç. Belki bir ilk olur benim için :) Yazdım bunu aklıma okuyacağım, tekrar buraya gelip kitap hakkındaki düşüncelerimi yazarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım kitabı seversiniz. Görüşlerinizi paylaşmanızı çok isterim, benim için çok faydalı olur, teşekkürler:)

      Sil
  4. Komedi severim. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. trump, yetenek üstü bişi yaa değil miiii yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok süper oynadı, hele 147 denerken ki potları muhteşemdi:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH