JAMES HAZEL - MAYIS SİNEĞİ

Sudan kitaplar kotamdan okuduğum bir roman bu... J. Hazel yarattığı baş karakteri gibi bir avukat, o yüzden bana cazip geldi...

Charlie Priest eski ve başarılı bir polis, dissosiyatif bozukluğu(*) var, on yıl polis teşkilatında yer aldıktan sonra ayrılıyor, hukuk okuyor ve avukat olarak çalışmaya başlıyor, dolandırıcılık davalarında uzmanlaşıyor ve bir hukuk firmasının ana ortağı olarak çalışıyor... bir gün evindeyken polis kılığına girmiş biri tarafından saldırıya uğruyor, adam Charlie'den kendisine gönderilmiş bir usb belleği istiyor ama Charlie bu konuda hiç bir şey bilmiyor... bir şekilde bu saldırıdan kurtulan Charlie bürosuna gittiğinde polisle karşılaşır ve kendisine saldıran kişinin vahşice öldürüldüğünü ve üzerinde kendi kartviziti çıktığı için sorgulandığını anlar... daha sonra ise çok zengin olan kurbanın ailesi onunla irtibata geçer ve polise güvenmediklerini oğullarının katilini onun bulmasını istediklerini belirtirler, olay iyice arap saçına döner ve hikaye devam eder...

Romanı beğendim, Charlie Priest'i karakter olarak sevdim, bir psikolojik rahatsızlıktan haberim oldu, gerçek hayatta ne kadar yaşanıyordur bilmiyorum ama filmlerde çokça işlenen sapkın tarikatlar vs. içeren ve tarihle harmanlanan bir hikayesi var, bu tip konuları seviyorsanız deneyebilirsiniz...

(*)Dissosiyasyon gündelik dilde bölünme ve çözülme gibi anlamlara gelir. Kişilik bölünmesi, çoklu kişilik, yabancılaşma gibi değişik deyimlerle ifade edilmeye çalışılsa da çeşitlilik gösteren bu ruh halini tek bir sözcükle ifade etmek güçtür. Bu bozuklukta bilinç, bellek, dikkat, düşünceler, anılar, duygular, algılar, ve kimlik gibi normalde bütünlük içerisinde çalışan çeşitli ruhsal işlevlerden biri ya da daha fazlası kesintiye uğrama, kopma, ve sürekliliğini yitirme yönünde olumsuz etkilenir. Ortaya unutkanlıklar, duyguları yönetmede güçlük, kimlik kargaşası ve değişkenliği, çevreye ya da kendine yabancılaşma gibi  belirtiler çıkar. Bu bilinç kesintilerinden duyular (dokunma, acı duyma vb) ve motor sistem (kasların kasılması, gevşemesi vb) de etkilenebilir (Koç Üni. Hast.).

Yazar: James Hazel

Çevirmen: Selim Yeniçeri

Özgün Adı: The Mayfly

Sayfa Sayısı: 464

Basım Yılı: 2023 (2. Baskı)

Yayınevi: Martı

BİR CHARLIE PRIEST ROMANI

Tarih kendini tekrar ediyor.
 
Nüfuz sahibi işadamı Kenneth Ellinder, oğlunun cinayetini araştırması için dedektiflikten avukatlığa geçiş yapan Charlie Priest’le anlaşır. Ne var ki Priest sıradan bir avukat değildir. Bu dava, çok zeki ama aynı zamanda psikolojik sorunları olan Priest’i ve yakın çevresindekileri uçuruma itecektir.
 
Priest kanıtların peşinden İkinci Dünya Savaşı’nın karanlık son günlerine dek geri gider. Yahudi Soykırımı’nın külleri arasına gömülmüş bir sır, insanlığı yok etme tehdidi taşıyan bir zehir kadar ölümcüldür.
 
Ortadan kaybolan kurbanların sayısı artarken, Priest gerçeği ortaya çıkarmak için zamana karşı yarışmalı, kanlı tarihin tekerrür etmesini engellemelidir.

James Hazel, yazmaya başlamadan önce kurumsal ve ticari davalar ile iş hukuku alanında uzmanlaşmış, özel bir firmada çalışan bir avukattı. Bölgesel bir hukuk firmasının sermaye ortağıydı ve yazar olma hayalinin peşinden gitmek için avukatlık mesleğini bırakana kadar birçok farklı departmanın başkanlığında bulundu. Kriminolojiye büyük bir ilgi duyuyor ve polisiye gerilim filmlerine, bağımsız müziğe ve retroya dair her şeye tutku duyuyor. James, karısı ve üç çocuğuyla birlikte Lincolnshire Wolds'un kenarında yaşıyor.

Yorumlar

  1. bu tür kitapları okurum kaçırmam :) dizisi olsun bu kahramanın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Charlie Priest dizisi çok iyi olur, ayrıca avukat arkadaşları da çok ilginç insanlar dikkat çekici olur:) belki bizi duyarlar:)

      Sil
  2. Polisiye severim. Ama siz beğendiniz mi kitabı? Aksiyonu bol mu? Sayfalar arka arkaya gelir mi? 🙂🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı beğendim, aksiyon var ama öyle nefes nefese bir durum yok. 1946 ve bugün olarak iki tarih arasında gidip geliyor. Ben okurken sayfalar peşi sıra geldi ama polisiye benim favori alanım değil, değişik bir yanı olan polisiyeleri seviyorum. Bu romanda da Charlie'nin hastalığı ilgimi çekti mesela:) Umarım yazdıklarım size bir fikir vermiştir. Teşekkürler

      Sil
  3. Kitabı çok merak ettim ama gerilim dozu yüksek sanıyorum, elinize sağlık Gül Hanım keyifli okumalar dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerilim dozu çok yüksek değil ama merakla okuyorsunuz. Size de keyifli okumalar Eren Hanım sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH