LEVI HENRIKSEN - Kar Yağacak

Levi Henriksen (15 Mayıs 1964) Oslo’nun kuzeydoğusunda, İsveç sınırına yakın küçük bir kent olan Kongsvinger’de doğdu. Gazetecilik, metin yazarlığı, söz yazarlığı ve müzisyenlik gibi uğraşlarının yanı sıra edebiyata ilk adımını kısa öykülerini bir araya getiren Feber (Ateş, 2002) başlıklı kitabı ile attı. Yazım tarzı “romantik gerçekçi” olarak nitelendirilen Henriksen kitaplarında ana tema olarak seçtiği, büyük kentin karmaşık yaşamı karşısında kasaba yaşamının sıkışmışlığı ve hayatın dışında kalmışlığı, sert erkeklik halleri ile kolay incinebilirliği başarıyla bir araya getirebilmektedir. Romanlarının çoğu doğup büyüdüğü Kongsvinger’i çağrıştıran hayali kasaba Skogli’de geçmektedir.

Norveç'i ve yazarlarını çok seviyorum, yukarıda özgeçmişini gördüğünüz yazarın bu romanını da Erlend Loe'nun imza gününe gittiğimde görüp almıştım...

Konu arka kapakta ayrıntılı anlatılmış ilave bir şey yazmayacağım, romanı çok sevdim, Norveç'in karlarla kaplı küçük kasabasında Noel zamanı geçiyor, buz gibi soğuk, sobalar, şömineler yakılıyor, sıcak içecekler içiliyor, kat kat giyiniyorlar, kuzey disiplini kayak yapıyorlar tam sevdiğim ortam... çok gerçekçi yazılmıştı sizde onlarla beraber üşüyüp, karda buzda geziyorsunuz... gerçi romandaki karakterler bu soğuk havadan şikayetçilerdi biraz, ben kışı ve karı çok seviyorum ama sürekli o iklimde bulunmanın insanı zorladığını da kabul ediyorum...

Sadece ana karakter Dan Kaspersen'in babası Hristiyanlığın bir mezhebinde vaiz veya peder dolayısıyla İncil'den ayetler ve dini figürler kitabın tümüne dağılmış şekilde yer alıyordu bu bana çok fazla geldi, neyse ki kısa paragraflar şeklindeydi bazılarını okudum, bazılarını atladım ama hikayenin bütünlüğünü bozmadan da okuyabildim...

Sonuçta hem ortamın etkisi, hem kardeşlerin arasındaki ilişkinin sıcaklığı çok hoşuma gitti... romanı acayip bir şekilde çok sevdim, konu ilginizi çekiyorsa kaçırmayın okuyun...

Yazar: Levi Henriksen
Çevirmen: Banu Gürsaler Syvertsen
Özgün Adı: Sno Vil Falle Over Sno Som Har Falt
Sayfa Sayısı: 268
Basım Yılı: 2012
Yayınevi: YKY

Dan Kaspersen, hapisten yeni çıkmış, Noel’e birkaç gün kala erkek kardeşi Jakob’un cenazesine katılmak üzere kasabasına dönmüştür. Erkek kardeşinin ölümüne, intihar ettiğine inanamamaktadır. Jakob, bir otomobil kazasında kaybettikleri anne ve babalarından kalan küçük çiftlikte, –iddiaya göre– otomobilin egzoz borusuna bağladığı hortumu içeri alıp kontağı çevirerek intihar etmiştir. Jakob’un ölümünün cinayet mi yoksa intihar mı olduğu sorusu yanıt beklerken, Dan kasabada geçirdiği günlerde bir kez hapse düşmüş olmanın yaftasını yaşamı boyunca taşımakla özdeş sayıldığını anlar.

Norveçli yazar Levi Henriksen’den entelektüel meselelere eğilmek yerine basit gerçekliklere odaklanan, esprili, duygulu bir roman: Kar Yağacak.

Yorumlar

  1. Noel zamanı, kış, kar ve Norveç kelimeleri okumam için yeterli :)) Not alındı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikayesi noel, kış, kar vs.'nin çağrıştırdığı kadar eğlenceli değil ama güzel kitap, umarım siz de seversiniz. Sevgiler:)

      Sil
  2. Selam. Alınacak kitaplara ekledim bile. 😊
    İyi geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın:)) umarım seversiniz. sevgiler:)

      Sil
  3. Norveç'in az öz ve doğal koşullar kaynaklı endişeleri, bizim çok, suni ve zoraki koşullarımıza tezat gibi. Norveçli eserlere hep fırsat verilmeli :)

    YanıtlaSil
  4. karl ove kitaplarından ilkini okuyup sevmiştim ben de. bu yazarı bilmiyorum.
    denemeye değer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karl Ove kitaplarından hiç okumadım, belirgin bir nedeni olmasa da biraz uzak duruyorum açıkçası, o yüzden bir karşılaştırma yapamayacağım. Daha iyi bulduğum Norveçliler var (Roy Jacobsen, Ketil Bjorstad, Doppler'de Erlend Loe, Kjersti Skomsvold gibi) ama Henriksen'de küçük kasabayı, sıradan insanları çok iyi anlatmıştı. Tüm çocuklukları din taassubu ile geçmiş biri dışadönük, yerinde duramayan, huzursuz, diğeri sakin, durağan, iyi (çoğu zaman aptal sanılıyor) iki kardeşin ilişkisini çok iyi vermişti, bir miktar polisiye de var. Bitirdiğimde beklediğimden çok sevmiştim tüm o İncil hikayelerine rağmen o yüzden denenebilir. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  5. Listeme ekledim, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. okuyum bunu, severim ben daaa :)

    YanıtlaSil
  7. süper, tam benlikmiş dediğiniz gibi o ortamları ben de çok seviyorum, teşekkürlerpaylaşımınıza, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşunuza gitmesine sevindim Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH