STEFAN ZWEIG - RAHEL TANRI'YLA HESAPLAŞIYOR

Bu kitabı görmüş, daha isminden bana uymadığını düşünmüştüm ama bir arkadaşım hediye edince okudum...

Bu kitapta; ''Zweig'in beş menkıbesinden üçü yer almaktadır. Bunlar: Rahel Tanrı'yla Hesaplaşıyor (1929), Üçüncü Güvercinin Hikayesi (1916) ve Ölümsüz Kardeşin Gözleri (1922). (.........) Diğer iki menkıbesi ise birkaç çevirisi bulunan Gömülü Şamdan (1937) ve Zıt İkizler (1937). Menkıbe ya da diğer ismiyle dini hikaye, olağanüstü olayları anlatan, bir ideale kavuşmak için örnek teşkil edecek öykülerdir. Güce, şiddete karşı bir uyarı niteliği taşıdığı gibi insanlık için bir tavsiye, bireysel hak için bir talep ve toplum için gerekli özgürlük dileği olabilir. (Gülperi Sert Önsöz)''

Kitaptan menkıbenin ne demek olduğunu öğrendim, konu bana uymasa da Gülperi Sert'in titiz çalışmasına denk gelmekten hoşnut kaldım. 

Yazar: Stefan Zweig
Çevirmen: Gülperi Sert
Özgün Adı: Rahel Rechtet Mit Gott
Sayfa Sayısı: 80
Basım Yılı: 2018
Yayınevi: T. İş Bankası

Zweig’ın menkıbelerinde hikâye edilen kişiler Tanrı’yı ve kendilerini ararken hayatlarının anlamını bulacaklarına dair umutlarını her daim korurlar. 

Yazar Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor’da Rahel ile Yakup’un Eski Ahit ’teki hikâyelerini Kutsal Kitap’taki anlatım biçimini anıştıran bir üslupla ve elbette kendi yorumunu katarak aktarır. 

Üçüncü Güvercinin Hikâyesi’ni de Nuh Tufanı’ndan esinlenerek kaleme almıştır. Nuh’un tufandan sonra suların çekilip çekilmediğini anlamak için gönderdiği üçüncü güvercin geri dönmez. Ancak Zweig’ın öyküsünde güvercinin dönmeyişinin nedeni Eski Ahit ’teki gibi toprağın kuruması değil, her yerde ölüm ve felaket görmesidir. 

Esin kaynağı Bhagavad Gita olan Ölümsüz Kardeşin Gözleri ise Virata adlı bir savaşçıyla ilgilidir. Bir savaşta bilmeden öldürdüğü ağabeyinin gözleri Virata’yı her yerde izler. İnsanlardan uzakta, günahtan arınmış olarak yaşamını sürdürmeye çalışsa da, eylemlerinin başka insanların yaşamlarını etkilemesine engel olmayacaktır. 

Yorumlar

  1. Tanrı ile hikayeler hep dikkatimi çeker okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman bu kitap tam size gore, keyifli okumalar

      Sil
  2. çok ilginç ve sır dolu bir kitap o zaman..üçüncü güvercinin hikâyesini merak ettim şimdi,kitabın içinde bir konu mu bu, kitabını falan bulamadım da..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu kitabin içindeki oykulerden biri. Toplamda 3 öykü var. İlk ikisi kutsal kitaptan (tevrat) hikayeler, sonuncusu ise hint öğretileri ile ilgili.

      Sil
  3. Ağır kitapların arasına kolay kitaplarda serpiştirmek lazım bence... hem okuma hızımızı artırır hem kafa dağıtır. Haksızmıyım 🤔

    YanıtlaSil
  4. benim için konu itibariyle biraz ağır geldi, ama Zweig eminim güzel yazmıştır bunu da:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu uymuyorsa zorlamamakta fayda var Eren Hanim:) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  5. menkıbe ben de ne diye sorcaktım tam :) tahmin ediyom sana uymaz bu kitap ivit o zaman :) zweig sevsen deee :)

    YanıtlaSil
  6. son yazımda senden gördüğüm bişi vaar hihi :)

    YanıtlaSil
  7. Selam Gül Hn.
    Uzun zamandır Stefan Zwig okumuyordum çünkü denk geldiğim kitaplarında ki kadın ve aşk teması beni pek açmamıştı.
    Sonra Şubat ayının başında çok gördüğüm bu kitabını aldım. Dini Menkıbeleir severim ve bu kitabı da beğenerek okudum.
    Hatta arkadaşım yine yazarın Korku kitabını önermişti. Bende hem Korku hemde Mecburiyet kitaplarını aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gülşah Hanım, din beni hiç ilgilendirmediği için benim için gereksiz bir okuma oldu. Zweig'in son zamanlarda popüler olan kısa hikayelerinden çok az okudum o yüzden çoğunu bilmiyorum. Umarım son aldıklarınızı beğenerek okursunuz. Sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH