TAHİR MUSA CEYLAN - Diri Aşk


Şimdi bu kitap için ne desem hiç bilmiyorum; T. M. Ceylan'ın okuduğum 6. romanı bu (galiba ilk romanı hariç hepsini okudum) ve bugüne kadar bayıla bayıla okuduğum, yere göğe sığdıramadığım yazarı sanki biri kopyalamış da ben o kötü kopyayı okumuşum gibi hissediyorum... daha ilk cümlelerden ne konuyu ne de karakterleri sevmediğimi fark ettim ama olamaz diye düşünüp devam ettim, ilk 100 sayfada hiç konsantre olamadım sonrasında biraz alıştım, son 50 sayfada ise bitsin artık diyerek okudum... nerede okuduğum 5 güzel kitap, nerede bu inanamıyorum...

Aşkı anlatıyor deniliyor ama ben ölümü anlattığını hissettim hep, Adli Tıp'ta başlıyor, Cerrahpaşa'da devam edip, Mezarlıkta sona eriyor gibiydi... yeni kitap çıktı diye çok heyecanlanmıştım ama hayalkırıklığı oldu, gereksiz uzundu, dönüp dönüp aynı şeyleri okuyormuşum gibi geldi... yazarı seviyorsanız okursunuz muhtemelen ama ilk kez okuyacaksanız diğer kitaplarına bakın derim...

Yazar: Tahir Musa Ceylan
Sayfa Sayısı: 424
Basım Yılı: 2019
Yayınevi: Doğan Kitap

Aşk ölümden en uzak nokta
İnsanlar aşkı yaratmıyordu, Diri Aşk canlı bir hayvan gibi kendiliğinden vardı ve yaşamak için iki insanı bir araya getirip onların kanına giriyor, o kanda beslenip kendini var ediyordu.
Nasıl bebek anne ve babayı bir araya getirerek kendini doğuruyor, sonra da büyütüyordu, Diri Aşk da öyleydi.
Kendi hayatı vardı aşkın, bencil, öldürücü, bir ömür bekletici ve sonunda yok edici bir hayatı. Hayatını sürdürebilmek için ne ölüyü ne diriyi bırakıyordu, ne ölenle ölüyor ne bayılanla bayılıyordu.
Herkesi uç uca ekliyor, bir gün bile cansız kalmıyordu.
Adli Tıp’ta daire başkanı olan Kâmil, kurum çalışanı Agop’un tutkulu aşkına, insanların sevda peşinde işlediği cinayetlere, şehvet suçlarına şahit oldukça kendinde bir şeylerin eksik olduğuna karar verir. Aşık olma, hissetme özürlüdür Kamil. Ama bunu değiştirmenin bir yolu da olabilir. Beyinde aşkın yarattığı kimyayı yeniden yaratabilirse aşkı da yaratmış olacaktır.
Tahir Musa Ceylan’dan kalıplaşmış edebiyat formüllerine başkaldıran, kendi akışını ve kendine has edebiyatı yaratmak konusunda ısrarlı bir kitap Diri Aşk… Edebi, felsefi bir derinliği, dilin sınırlarını genişleterek ortaya koyan bir yazar var karşımızda.

Tahir Musa Ceylan

1956 Çanakkale doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Yenice Çanakkale’de tamamladı, 1982’de Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Sonrasında psikiyatri ihtisasını ve farmakoloji doktorasını tamamladı.
Seksenli yıllarda bir grup arkadaşıyla beraber “In Vivo” isimli edebiyat/felsefe dergisini çıkardı. Bu sırada görüntü felsefesi ve fotoğraf tarihiyle ilgili olarak, “Fotoğraf, Estetik ve Görüntü Üzerine Denemeler (1988)” ismiyle ilk kitabını yayımladı.
Cumhuriyet Bilim Teknoloji Dergisi’nde çeyrek asra yakın bir süre nöropsikofelsefe içerikli köşe yazıları yazdı. Bu yazıları Aylak Bilgi (2002, 2005), Aylak Yazılar (2006), Aylak Düşünceler (2007) ve Aylak Fikirler (2010) isimleriyle kitaplaştırıldı.
Son olarak benlikle ilgili düşüncelerini özetleyen Ortak Benlik-Nörofelsefi Temellendirme (2012) ve Nesne Benliği Psikofelsefi Bütünleştirme (2012) isimli kitapları yayımlandı. Sezgiye dayalı akılcı bir felsefenin izini süren Ceylan, “Dışlaşmak”, “Ortak Benlik”, “İçgüdü İkamesi”, “Nesne Benliği” gibi benlik felsefesinde bazı kavramsal yenilikler üzerinde çalışıyor. Ceylan halen Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesidir.

Yorumlar

  1. Yine ismini hiç duymadigim bir yazar blogların en güzel.yonu işte yeni şeyler öğrenmek madem bu kitap için görüşün olumsuz ben diğerlerine bakayim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bloglardan bir sürü şey öğreniyoruz. Yazar çok iyidir bir kitabını mutlaka okuyun. Üstte soldaki ikisi hariç diğerlerinin yorumunu blogumda bulabilirsiniz. Sevgiler

      Sil
  2. hımms bilemedim, rastlarsam kitapçıda bir kitabını alayım bakayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim en çok sevdiğim Kestane Kıranında Kadınlar ile onun devamı Elli Yıl Sonra Kül'dür. O zamanlar blog yazmadığım için tanıtamamıştım ama çok severek okumuştum. Baskısı var mı bilemiyorum ama bulursanız okuyun. Gerçi bu kitaba kadar hepsi iyiydi diğerleri de olur. Sevgiler:)

      Sil
  3. zevkinize güveniyorum. altı kitabını okuduysanız vardır bi bildiğiniz deyip, yazarı aklımın bi köşesine yazıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar çok iyidir mutlaka bir kitabını deneyin sevgiler:)

      Sil
  4. konu pek içimi açmadı, yazarın diğer kitaplarına bakayım ben Gül Hanım, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende konuyu sevemedim bu sefer nedense:( Teşekkürler Eren Hanım sevgiler:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH