MİNE SÖĞÜT - Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey

Mine Söğüt'ten geçen yıl Kırmızı Zaman'ı okumuş ve çok sevmiştim... devam etmek için arka kapak açıklaması ilginç geldiği için yazarın bu kitabını seçtim... ve iyi ki de öyle yapmışım, muhteşem bir esermiş çok beğendim... üstelik bu bir kara kitap ve ben bu türü okumaktan pek hoşlanmıyorum, buna rağmen çok çok sevdim...

Her hangi bir zamanda (veya her zaman) bu ülkede (veya başka başka ülkelerde) iktidardakilerin kötülüğünü ''Kimin için çalışıyordunuz?'' Madam Arthur Bey gülerdi bu soruya: ''Değişir. Kim tehlikedeyse onun için diyelim.'' Kim tehlikedeyse? ''1950'lerde bu ülkede hatta bu dünyada kim tehlikedeydi? Komünistler mi, emperyalistler mi mesela; ya da 70'lerde?'' (.........) ''Herkes kendini tehlikede hissediyordu aslında. Bugün için inanması zor belki ama gerçekten herkes tehlikedeydi. Olacak şey değil, değil mi Olcayto, komünistler emperyalizmi alt edebileceklerine gerçekten inanarak, dövüşüyorlardı. Ve gücünün farkına varmayan emperyalistler de sanki yenilme ihtimalleri varmış gibi direniyorlardı. Antik çağda onca komedya boşuna yazılmadı evlat. Hayat her çağda üç komedya bir tragedya!'' (syf:149)'' anlatıyor kendine özgü diliyle...

Ve tabii insanlığın en büyük problemi Tanrı; ''Dünya çok büyük, zaman çok geniş. Bu büyüklük ve genişlik her şeye kadir. Varlıkları, gerçekleri ve istekleri birbirine karıştırabiliyor. İrili ufaklı delikler açıp her şeyi o deliklerden içeri/dışarı atabiliyor. Herkes herkes, her şey her şey olabiliyor. İnsan tanrıyı bunun için yarattı; sonsuz muhtemelliklerle başa çıkabilmek için; kısıtlı algılarını katlanılabilir göstermek için; güçsüzlüğüyle barışabilmek için; anlamak ve anlamlandırmakla yükümlü olduğunu unutmak için. Bu yüzden hayali tanrılara inanıyoruz hepimiz. Ve o her şeye kadir hayali tanrı fikirleri, başıboş kuduz köpekler gibi hırçınlaşıp, ellerine geçirdiklerini parçalamaya başladığında bile, inançlarımız sarsılmıyor. (syf:115)''

Konu rahatsız edici görünse de roman çok iyi, yüz küsur sayfa okuyup, üçyüz-dörtyüz sayfa okumuş, anlamış, hissetmiş gibi oluyorsunuz... kaçırmayın okuyun derim...

Yazar: Mine Söğüt
Sayfa Sayısı: 168
Basım Yılı: 2018 (6. Baskı), 2010 (1. Baskı)
Yayınevi: YKY

Mine Söğüt yeni romanında birbirinden ilginç insanları, tuhaf hayat hikâyeleriyle birlikte kapkara bir ortamda anlatıyor, hepsini Kara Yalı'da birbirine düğümlüyor: Kara Yalı'da gizlenen Madam Arthur Bey, eski fotoğrafların izinde romanını yazan Olcayto Ran, yangınların ve ölümlerin dilsiz kadını Maria, eski sevgili Keşşaf Hanuman, her şeyi bilen hayat kadını Nagehan, kimliğini arayan Şehnaz Hanuman, bütün cinayetlerin tek tanığı antikacı Kedileş, Kara Yalı'da kaybolmuş baba Ruhat Ran…

Kara Yalı'nın salyangoza benzeyen çıkışsız gövdesinde herkes kendine yeni bir hayat arar. Herkes kendi hayatından kurtulmak, olanları unutmak ister. Çılgınlıklarla dolu yalıda her şey birbirine dönüşür, herkes bir başkası olur…

Özetle;

Yazacağı yeni romanı için eski fotoğrafların peşine düşen Olcayto Ran, kendisini Madam Arthur Bey'in lanetli dünyasında bulur. Geçmişe gizlenmiş birçok cinayetin içinde kendi hayatının kayıp halkaları da vardır. Çocuklarını terk etmiş Nagehan'ın bildiği ama söylemediği sırların, çocukları ölmüş dilsiz Maria'nın suskunluğunun ve her şeyi bilen ama Madam Arthur Bey'den ölesiye korkan Kedileş'in anlattıklarının peşine düşen Olcayto, Kara Yalı'nın ölümcül labirentlerinde kaybolur.


"Madam Arthur Bey kötü kalpli bir şamandır. Zamanlardan zamanlara geçer. Her geçtiği zamanı yok eder. Onun hayatındaki yalanları uç uca ekleseniz, dünyanın etrafını defalarca dolanan ve onu ve sizi ve bizi ve hepimizi sıkarak boğan dev bir yılan olur. Madam Arthur Bey'in geçmişini bir deşseniz, bugüne kadar yeryüzünde ölmüş ne kadar insan varsa hepsini sığdırabileceğiniz dar ve derin, çok derin, uçurum gibi derin bir mezar olur. Hayata Madam Arthur Bey'in gözlerinden baksanız daha önce hiç görülmemiş renkler görür, korkarsınız. Etrafı onun kulaklarıyla dinleseniz inanılmaz sesler duyar, ürperirsiniz. Ve onun burnuyla koklasanız havayı, başınız döner, olduğunuz yere yığılırsınız. Onun tüm algıları diğer sıradan insanların algılarından şeytanidir. Ve hayatındaki her şey ama her şey diğer sıradan insanların hayatındaki milyarlarca şeyden daha kalabalık, daha cazip ve daha delidir. Kötüdür.



Bunları Olcayto'nun rüyasına giren büyük siyah bir kuş söylüyor. Kuş bunları söyledikten sonra kanatlanıp pencereden aşağıya atlıyor. Olcayto uykunun derinliklerinden ter içinde uyanıp pencereye koşuyor, camı açıyor, aşağıya bakıyor. Alacakaranlıkta, bomboş sokakta uzun boylu ve zayıf bir çöpçü, tahta saplı sarı bir süpürgeyle kocaman simsiyah bir kuş ölüsünü faraşa doğru itiyor."

Yorumlar

  1. Madam ama Arthur Bey. Kitabın ismi dahi ilgi çekici. Karakterde kimlik karmaşası yaşanmış gibi. Alıntıya bakılırsa insan bir kitaptan uzaklaşıyor lakin arka kapak tanıtımını ve kitabın ismindeki Bey, Madam çelişkisi kendine doğru çekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nevbahar Durağı; evet isimde bir karmaşa var ama açıklayıp kitabın süprizini bozmayayım:) benim tahmin ettiğimden farklı bir şey çıktı. Keyifli okumalar, teşekkürler.

      Sil
  2. Mine Söğüt karanlık.yaziyor ama çok.guzel yaziyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevkoz; kesinlikle güzel yazıyor, Sevgiler:)

      Sil
  3. Adaşım kahraman da varmış kitapta, nereden düşünmüş bu adı, bak şimdi:) Bugün bir Mine Söğüt kitabı almalıyım artık. Kasvet ve karanlık iyi gelmeyebilir bana şu anda gerçi ama elbet okurum bir şekilde. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. N. Narda; Nagehan evet:) bu kitaptaki isimler çok değişikti Keşşaf mesela veya Ruhat, ben hep kadın ismi olarak bilirdim ama burada bir erkeğin adıydı. Okuduğum iki kitaptan daha kasvetli olanı buydu ama yazarın tarzında bu yön hakim sanırım. İyi bir zamanınızda okursunuz mutlaka. Keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  4. ilgimi çekti sevebileceğim türde bir kitap listeme ekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse iyi geceler:) Keyifli okumalar, teşekkürler

      Sil
  5. İlkay Özgür; bana da hep Beş Sevim Apart. önerilmişti ve onunla devam edecektim ama bu kitaba denk geldim. Bakalım bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğim. Keyifli okumalar, sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Günaydın Gül Hn.
    En bi sevdiği yazarlardan. Bende sanıyorum ilk bu kitabını okumuştum sizin tarif ettiğiniz gibi hissetmiştim.
    Evet karanlık yazıyor biraz ama anlattığı şeyler, cümleler o kadar içe dokunuyor ki...
    Sadece üst üste okunamayacak bir yazar.
    Son kitabını da çok beğenmiştim.
    İyi pazarlar. Selamlar sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi akşamlar, son kitabı öyküydü galiba o yüzden ona hiç bakmadım. Çok iyi bir yazar ve haklısınız üst üste okumamak lazım. Ben diğer romanlarından devam edeceğim, size de keyifli okumalar, sevgiler

      Sil
  7. İlgimi çekti, güzel tanıtım yazısı için çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  8. yazarı seviyorum ben de, beş sevim apartmanını okuyup çok sevmiştim, diğer kitaplarını da okumalı... elinize sağlık Gül Hanım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer kitaplarını okumalı çok haklısınız Eren Hanım, sevgiler:)

      Sil
  9. beş sevimi sevmiştim. sempati duyduğum yazar. o zaman bu okunabiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle:) Umarım bundan sonra bende Beş Sevim Apt.'nı okuyabilirim. Sevgiler.

      Sil
  10. Yazarın Deli Kadın Hikayeleri'ni okumuştum ve orada Madam Arthur Bey adlı hikaye vardı, onu sevdiğim için bu kitabını almıştım ama henüz okuyamadım. Siz de beğenince seveceğimden emin oldum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sizde seversiniz:) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  11. Mine Söğüt okumadım hiç. Bu kitapla başlangıç yaparız, belki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir tabii. Keyifli okumalar, teşekkürler.

      Sil
  12. Sizin kitap yorumlarınıza bayılıyorum ... :)
    Blog'daki son yazım ilginizi çekebilir, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  13. Son zamanlarda karşılaştığım en dolu blog sitesi diyebiirim. Kitaplarla gerçekten bağ kurduğunuzu düşünmekteyim. Alıntılarınızı beğendim :) "Nerede ve Ne İçin Yaşadım" kitabını da önerebilirim. Eğer okursanız kitapta neler bulacağınızı merakla bekliyor olacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazik görüşleriniz için teşekkür ederim. Önerdiğiniz kitaba bakacağım:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH