FRANCESCA HAIG - Ateş Vaazı

1. KİTAP

Daha önce burada yazmıştım YKY'nin çocuk/gençlik kitaplarını keşfetmek istediğimi, bu romanı o araştırma sırasında buldum, birde yazarın Tazmanya doğumlu olduğunu görünce tamam dedim... Tazmanya bana hep fantastik bir yer gibi gelir, şaka bir yana kaç tane bu ülkeden yazar biliyoruz? En azından ben ilk kez rastlıyorum...

Yazarın özgeçmişi şöyle: Francesca Haig Tazmanya doğumlu yazar ve akademisyen. Melbourne Üniversitesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra Chester Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Yazarın Bodies of Water adlı ilk şiir kitabı 2006 yılında yayımlandı. 2010 yılında Hawthornden Bursunu alan yazar eşi ve çocuğuyla birlikte Londra’da yaşıyor.

Romana gelirsek; bu bir üçleme, Ateş Vaazı ilk kitap ve üçlemenin de adı aslında... Dünyanın/insanlığın sonunu getiren bir felaketten sonra çok az insan sağ kalmış, ne tür bir felaket olduğunu söylemiyor ama nükleer bir patlama gibi, insanların çoğu ölmüş, uzun bir süre doğum oranları çok düşük kalmış ve doğanlarda hep özürlü olmuş, zamanını pek hatırlamıyorlar ama belli bir zaman geçtikten sonra da doğumlar hep ikiz olmaya başlamış, bir erkek ve bir kız şeklinde fakat bu ikizlerden biri sapasağlam diğeri ise hep bir kusur ile doğuyor... Kusurlu olanlar (Omega) damgalanıyor ve daha çocukken aileleri ve Alfaları tarafından dışlanıp, Omegaların birlikte yaşadığı yerleşimlere gönderiliyorlar... Omegalar kısır doğuyor, yalnızca Alfalar üreyebiliyor, aynı zamanda toplumu yöneten ve tüm zenginliğe sahip olanlarda Alfalar ama tek problemleri, ikizlerden biri ölünce diğerininde hayatını kaybetmesi, bu yüzden Omegaları ölmeyecek bir fakirlikte yaşatıyorlar... Omegalar içinde çok nadirde olsa vücudunda hiçbir kusur olmayan ama bir takım görüler gören Kahin denilenlerde var... bu kahinlerden Cass yeteneğini sakladığı için Alfası Zach'dan uzun süre ayrılamıyor, sonrasında Zach Mecliste önemli bir göreve geliyor, Omegaların hayatı daha da zorlaşıyor, Ada denilen bir yerde direniş olduğundan söz ediliyor ve Cass'ın da bir şekilde dahil olduğu mücadele başlıyor...

Çok heyecanlı, sürükleyici ve ötekileştirmeyi irdeleyen çok güzel bir roman, çocukları geçtim ben çok severek okudum, diğerlerinden (Kemik Haritası, Sonsuz Gemi) devam edeceğim, kaçırmayın okuyun derim...

Yazar: Francesca Haig
Çevirmen: Aslı Konaç
Özgün Adı: The Fire Sermon
Sayfa Sayısı: 444
Basım Yılı: 2016
Yayınevi: YKY

Tüm sevdiklerini ardında bırakmak zorunda kalsaydın, seni eşsiz yapan yeteneğin, lanetin oluverseydi ve bir zamanlar en yakının olan ikizin, en büyük düşmanına dönüşseydi aniden... Ne yapardın? Nereye giderdin?

Bilinen insanlık tarihi yaşanan büyük bir patlamanın ardından sona ermiş, yeni bir çağ başlamıştır. İnsanların mutasyona uğradıkları bu dönemde tüm bebekler ikiz doğar. Her ikizden birinin fiziksel engelle doğduğu bu dönemde yeni bir ayrımcılık başlar. "Kusursuz" doğan Alfalar, Omega olarak adlandırdıkları ikizlerini dışlar. Kardeşlerin arasındaki tek bağlantı ölümdür çünkü biri ölürse diğeri de hayatta kalamaz.


Dünyanın bu yeni dengesini değiştirebilecek tek kişi bir Omega olan Cass'tır çünkü şartlar ne olursa olsun o kardeşinden asla ayrılamaz.


Haig'in tüm ayrıntılarıyla ve renkleriyle anlattığı bu kıyamet sonrası hikâye "öteki"nin kim olduğu sorusunu da yeniden gözden geçirmemizi sağlıyor. -Washington Post-

Yorumlar

  1. Böyle kitapları seviyorum, konusu da çok ilginç ve heyecanlı geldi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok heyecanlıydı, uzun olmasın diye çoğu şeyi de yazamadım bana da seversiniz gibi geliyor:) sevgiler

      Sil
  2. hımmmmm pek okumadığım türmüş yaniiii okuyabiliriim değişiklik iyidir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz pek fantastik sevmiyorsunuz ama bunda fantastik öğeler çok az, insan ilişkileri daha ön planda deneyebilirsiniz:) sevgiler.

      Sil
  3. Ben de çocuk kitabı okumuyorum aslında bu seriyi alabilirim yky güveni var sonuçta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu ana kadar 3 yazardan toplam 6 kitap okudum hepsi çok iyiydi. YKY'nin daha küçük yaşlar (ilkokul, okul öncesi) resimli çocuk kitapları da muhteşemdir. Arada değişiklik olsun diye okuyabilirsiniz. Sevgiler:)

      Sil
  4. Bazı çocuk / gençlik kitapları harika oluyor. Heyecanlı bir konusu var. Oğlanlar büyüyor, birkaç yıl içinde bizim eve de girer bunlar. Kitap bloguma yazı ekledim. Önümarkamkitap sayfasına. Fikrini merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklarınıza okutursunuz o zaman Elif Hanım ne iyi:) Hemen bakıyorum blogunuza. sevgiler:)

      Sil
  5. Listeme aldım diğer kitaplarıyla birlikte. Teşekkürler şekerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz. Teşekkürler, sevgiler:)

      Sil
  6. kitap ile ilgili yorumlarınız güzel, sizce 14-16 yaş okuyabilir mi ?




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınevi sitesinde 10+ ibaresi koymuş, bana göre de 14-16 yaş rahatlıkla okuyabilir. Keyifli okumalar, teşekkürler.

      Sil
  7. Tabii hemen bakacağım blogunuza, düzenli yazarsanız emeklerinizin karşılığını alırsınız mutlaka. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Tavsiyeniz için çook sağolun ☆☆

    YanıtlaSil
  9. Sizde sağolun, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. Ateş vaazı kitabı hakkında uzun bi özet yazabilirmisimiz lütfen çok acil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben okuduğum kitapları tanıtıyorum sadece ve bu roman için yeterince yazmışım.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH