DANIEL KEHLMANN - GİTMELİYDİN

Daniel Kehlmann çok sevdiğim, başarılı bir yazar, yeni çıkan bu uzun öyküsünü görür görmez aldım ve okuduğuma çok memnunum, yine beni şaşırtmayı başardı... arka kapak açıklaması çok detaylı ona ilave bir şey yazmayacağım, gerilim dozu yavaş yavaş yükselen ürpertici bir hikayeyken sonunda bağlandığı noktayı çok beğendim, kaçırmayın okuyun...

Diğer kitaplar için tıklayınız:
F

Yazar: Daniel Kehlmann
Çevirmen: Ayça Sabuncuoğlu
Özgün Adı: Du hättest gehen sollen
Sayfa Sayısı:72
Basım Yılı: 2019
Yayınevi: Can

Burada, bu tepede yeni bir not defterine başlamam isabet oldu. Yeni çevre, yeni fikirler, yeni bir başlangıç. Temiz hava.
Ötede buz mavisi dağların yükseldiği ücra bir tepede, puslu ormanlar arasındaki kiralık bir evde, Gitmeliydin’in anlatıcısının günlüğüne yazdığı ilk satırlar bunlardır.
Aralık ayı, Noel yakın. Çocuklu genç bir çift, bu tatil evini kiralar. Amaçları, hayatları üzerindeki baskıdan uzaklaşıp tazelenmektir. Adam senaryosunu yazacaktır; kadın ile çocuk ise onunla daha fazla vakit geçirmeyi arzu etmektedir. Fakat işler bekledikleri gibi gitmez; istemelerine rağmen dünyadan bir türlü kopamazlar. Nihayet koptuklarında ise geri dönmek için çok geçtir. Adam ile kadının evliliklerindeki kriz derinleşmiş, çocuk tuhaf hikâyeler anlatmaya başlamıştır; evde bazı eşyalar kaybolmaktadır ve sanki tüm odalar birbirinin aynıdır.
Gitmeliydin, Daniel Kehlmann’dan tekinsizi deneyimlemek üzerine küçük bir kurgu; aşk ve evlilik, kimlik buhranları ve psikozlar üzerinden kolayca kâbusa evrilen derin bir öykü. Sonsuz evrende zamanı ve mekânı kırıp gerçekliği bir labirente hapseden öyküsüyle Gitmeliydin, okurunu karışık, şaşırtmacalı bir döngünün içine çekiyor.

DANIEL KEHLMANN, 1975’te Münih’te doğdu. Felsefe ve edebiyat bilimi öğrenimi gördükten sonra, Kant’ın “yüce” kavramı üze­rine dokto­ra yaptı. Yazıları ve denemeleri Der Spiegel, The Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi pek çok dergi ve gazetede yayımlandı. Öykü, roman, deneme ve eleştiri alan­larında ürün veren Kehlmann’ın yapıtları bugüne kadar pek çok ödüle değer görüldü. Yazar, 2001’den bu yana Al­man­ya’­daki çeşitli üniversitelerde konuk öğretim üyesi olarak ders veriyor. Mainz Bilimler ve Edebiyat Akademisi üyesi olan Kehlmann, Viyana ve Berlin’de yaşıyor.

Yorumlar

  1. süper, çok seveceğimi düşünüyorum, teşekkürler paylaşımınız için Gül Hanım, keyifli okumalar dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz Eren Hanım, size de keyifli okumalar, sevgiler:)

      Sil
  2. hımmm şimdiden sevdim, başı sonu ayrı yani diyosuuun, gerilimden bi yere bağlıyooo, iyidir şaşırtıcı son, biçok kitabın filmin sonu basit oluyoo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonu hem şaşırtıcı hem de karmaşıktı, net anlaşılamıyor, biraz düşünmek gerekiyor. Aslında birkaç sayfa daha yazsaydı daha iyi olurdu diye düşündüm:)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANDRÉ MAUROIS - İKLİMLER

SEZGİN KAYMAZ - Kün

LOU ANDREAS-SALOMÉ - RUTH